De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unicul muzeu din ţară dedicat în întregime artei populare româneşti a lemnului!
- Este n Câmpulung Moldovenesc, judeţ Suceava
- Anul înfiinţării: 1935
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Oraşul Câmpulung Moldovenesc, centru al civilizaţiei lemnului, adăposteşte un muzeu inedit pe Calea Transilvaniei nr. 10, şi anume muzeul „Arta lemnului…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: SV-II-m-B-05515
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
În anul 1935, ia fiinţă Comitetul fondator al Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Popular, care face posibilă constituirea în anul 1937 a muzeului, care în anul 1967 se reprofilează ca muzeul al lemnului, unic, de altfel, în ţară.
Clădirea care adăposteşte muzeul a funcţionat iniţial ca sediu al prefecturii judeţului Suceava şi datează din anul 1900, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava cu codul SV-II-m-B-05515.
Muzeul are la bază colecţiile etnografice alcătuite de Ioan Ştefureac, profesor şi pionier al muzeografiei etnografice româneşti şi Constantin Brăescu, profesor la Şcoala de Arte şi Meserii, şi, deţine, în prezent, un patrimoniu de peste 15.000 de piese din lemn.
Colecţiile sunt expuse în 20 de săli şi evocă o imagine sugestivă a prelucrării lemnului prin bogăţia şi varietatea exponatelor din sec. XVIII-XX, de pe plaiurile Rarăului şi Giumalăului.
Majoritatea pieselor sunt realizate din lemn de molid, brad şi foioase şi datează din sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea.
Exponatele care pot fi văzute în cadrul muzeului sunt foarte diversificate:
– piese de interior din lemn: podişor, blidar, lada de zestre, masă etc.
– unelte, ustenile pentru ocupaţii şi meşteşuguri: coşuri împletite din coajă de brad, crengi de alun sau rădăcină de molid, hreaban, folosit la recoltarea afinelor, găleată pentru mulsul oilor, cofe, bote ciobăneşti, linguri, vase şi unelte pentru preparea brânzei, războaie de ţesut, vârtelniţa, urzitor, suveică etc.
– instalaţii tehnice: prese de ulei, teasc pentru stors struguri şi alte fructe, mori manuale şi de apă, ciocane pentru bătut pănura etc.
– mijloace de transport: car din lemn, sănii etc.
– Case, porţi şi truse gospodăreşti din lemn, amplasate în curtea muzeului.
Piesa de rezistenţă a muzeului este carul din lemn folosit pentru transportul vinului din zonele viticole ale Moldovei, care datează de la sfârşitul sec. al XVII-lea şi începutul sec. al XVIII-lea.
În curtea muzeului, printre exponate, se află o casă hutulă ce datează din sec. al XVII-lea, transferată în anul 1990 din satul Ciumârna, precum şi o locuinţă ce datează de la mijlocul sec. al XVIII-lea.
Sursa foto: adevarul.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON
|
Iarna: Marţi – Duminică: 09:00 – 17:00
|
Date de contact: Calea Transilvaniei nr. 10, Câmpulung Moldovenesc, judeţ Suceava, nr. telefon: 0230.311.378. |