De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România!
- Este în Mangalia, Județ Constanţa
- Datare: 1575
- Deschis turiștilor
Moscheea „Esmahan Sultan” se află în Mangalia, pe strada Oituz, nr 1 şi este cel mai vechi lăcaş de cult musulman din ţară…
- Cod monument Istoric: CT-II-m-A-02901
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare:
Cunoscută şi sub numele de „Geamia Esmahan Sultan”, moscheea a fost ridicată în anul 1575, de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), soţie a lui Sokollu Mehmed Paşa, vizirul tatălui său, în semn de respect pentru tatăl ei.
Moscheea, monument istoric şi de artă musulmană este înconjurată de un cimitir musulman, care datează de mai bine de 300 de ani.
La ridicarea moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetăţii Calatis, în prezent, declarată monument UNESCO, care a fost cioplită manual de meşterii pietrari turci. Zidurile au o grosime de 85 cm, iar zidăria din blocurile de piatră a fost făcută doar din scoabe din oţel, care au fost turnate pe loc în orificii făcute în piatră.
Prima reprezentare grafică a geamiei dateatză din anul 1828 şi reprezintă o pictură în acuarelă, realizată de călătorul francez Hector de Bearn, care, împreună cu alţi doi ofiţeri, întovărăşea un duce în Orient. Următoarea reprezentare grafică datează din anul 1931 şi reprezintă o carte poştală, în care este sunt reprezentate geamia şi cimitirul, însă par a fi într-un stadiu părăsit.
La intrare în moschee se află o galerie prevăzută cu stâlpi de susţinere a acoperişului din stejar. În interior se află minber-ul (amvonul) şi mihrab-ul (altarul), fereastra oarbă orientată către Piatra Neagră, de la Ka`ba, considerat primul şi cel mai sfânt lăcaş al islamului, în jurul căreia se află Moscheea Sfântă din Mecca.
Conform tradiţiei islamice, piatra neagră datează din vremea lui Adam şi al Evei, fiind adusă din Grădinile raiului. Legenda spune că Dumnezeu i-a trimis lui Abraham o piatră albă care avea proprietatea de a absorbi păcatele, iar când arabii au aflat despre calitatea pietrei, au vrut să o sărute, în timp piatra devenind neagră, precum păcatul însuşi.
Minaretul se află pe latura nordică a moscheii. Un element de remarcat în interiorul moscheii este prezenţa unei balustrade joase din lemn aflate la intrare care creează un spaţiu destinat numai femeilor.
În prezent, comunitatea turco-tătară numără în jur de 3.000 de credincioşi musulmani. La cele două sărbători ale islamului, moscheea devine neîncăpătoare.
În perioada comunistă, moscheea a ajuns într-un stadiu avansat de degradare, fiind năpădită de buruieni, însă după 1989, Primăria Municipiului Mangalia s-a ocupat de restaurare.
În anul 2008, moscheea a trecut printr-un nou proces de restaurare totală, costurile lucrărilor, de peste un milion de euro, fiind suportate de afaceristul turc, Capa Tunc, proprietarul unui mall din Bucureşti. S-a restaurat şi fântâna din curte, care nu mai funcţiona din anul 1959 şi s-a mai construit o clădire în care credincioşii musulmani să se purifice înainte de a participa la slujbă. Fântâna este înconjurată de stele şi pietre tombale din cimitir.
Un lucru de reţinut este că femeile musulmane nu au voie să participe la slujbe, decât la sărbătorile mari, iar când vin, stau în spatele bărbaţilor, mai aproape de intrare.
În cimitir au fost înhumaţi oameni de afaceri, dar şi generali turci din secolul al XVIII-lea. Inscripţiile de pe stelele funerare sunt scrise în trei limbi: în turcă, persană şi arabă. Un turban sculptat la nivelul pietrei funerare indică faptul că persoana înhumată a fost decapitată şi că, cel mai probabil, fusese o rudă a sultanului. Pe unul dintre morminte apare o înscripţie cutremurătoare: „Astăzi eu, mâine tu”.
Vizitatorii pot vedea şi cimitirul şi, de asemenea, au acces şi în minaret prin intermediul unei scări interioare, în spirală, care oferă o panoramă asupra oraşului.
Date de contact: Strada Oituz nr. 1, Mangalia, judeţ Constanţa. |