De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument de o mare importanță istorică pentru români și moldoveni.
- Este în Focșani, Județ Vrancea
- Construit în 1976
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Ion Jalea
- Cod monument Istoric: VN-III-m-B-06579
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Complexul arhitectural „Piaţa Unirii” din Focşani este situat la hotarul dintre vechea Ţara Românească şi Moldova. În centrul oraşului, este amplasat Obeliscul Unirii, operă a unui grup de artişti condus de renumitul sculptor Ion Jalea. Monumentul a fost inaugurat pe 24 ianuarie 1976 şi are o înălțime de 20 de metri, pe a cărui faţade întruchipând aproape 85 de personaje din actul istoric al Marii Uniri a Principatelor. Are o bază înaltă de 1,4 metri, ce a fost realizată în trei trepte placate cu granit roşu, peste care se ridică un turn de bronz înalt de 2,24 metri.
Pe tor este desfăşurată o lucrare de sculptură cu figuri scoase în relief astfel, pe partea sudică sunt figurile lui Alexandru I. Cuza urmat apoi de Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Vasile Boerescu, Vasile Alecsandri precum şi alţi fruntaşi unionişti de la 1859, iar spre nord sunt reprezentaţi un muntean şi un moldovean strângându-şi mâinile.
Pe suprafaţă circulară a torului, în prim plan, se pot remarca diverşi susţinători înflăcăraţi ai Marii Uniri, care fac parte din diverse categorii sociale, printre care se numără şi renumitul personaj Ion Roată, cunoscut mai ales ca Moş Ion Roată. Pe planul al doilea sunt înfăţişate personaje care joacă „hora frăţiei / Pe pământul României!” şi undeva pe un al treilea plan, se pot observa uşor scrijelite, diverse scene istorice.
Deasupra torului un obelisc placat cu granit roşu şi înalt de 16 m se ridică impunător. Se prezintă sub forma unui trunchi de piramidă cu bază pătrată. Pe partea de nord a monumentului a fost amplasat un scut de bronz înconjurat de-o parte şi de alta de frunze de stejar şi pe care a fost inscripţionat „Unirea Principatelor Române 1859”. Între anii 2008-2011, Obeliscul Unirii a trecut printr-un proces de reabilitare şi consolidare.
În fiecare an, la 24 ianuarie, în Piaţa Unirii, este celebrat actul Marii Uniri a Principatelor Române de la 1859.
Date de contact: Piața Unirii, Focșani. |