- Este în Turnu Măgurele, Județul Teleorman.
- Construit în 1985
Monumentul Independenţei din localitatea Turnu Măgurele este un complex statuar închinat eroilor din Războiul de Independenţă a României, din 1877-1878…
- Coduri monumente Istorice: Monumentul Independentei Turnu Magurele TR-III-m-B-14524, statuia dorobantului: TR-III-m-A-14523
Monumentul a fost realizat în anul 1985, de către un grup de arhitecţi din Bucureşti. Este amplasat la intrarea în parcul central al oraşului.
Complexul este construit în formă de semicerc şi înfăţişează un grup statuar compus din trei soldaţi, reprezentînd trei tipuri de efective militare: dorobanţi, militari de marină şi grăniceri. În părţile laterale există basoreliefuri din bronz ce înfăţişează scene de război: trecerea armatei române peste Dunăre, atacul de la Plevna, scene în care sunt reprezentaţi eroi răniţi şi îngrijiţi de către medicul Carol Davila.
La dreapta şi la stânga grupului statuar este situat un soclu cu basoreliefuri din bronz care reprezintă victoria armatei române la Plevna.
Un alt monument din Turnu Măgurele, ce comemorează Războiul de independenţă a României dintre anii 1877-1878 este Monumentul Dorobanţului, amplasat în centrul municipiului şi cunoscut ca „Statuia Dorobanţului”. Este creaţia sculptorului italian Raffaello Romanelli, din anul 1907 şi reprezintă un dorobanţ.
Pe soclul monumentului se află şi două basoreliefuri ce ilustrează scene de luptă şi un vultur cu aripile desfăcute şi care poartă în gheare un „hrisov”, cu numele eroilor din Teleorman căzuţi în Războiul de Independenţă. În părţile laterale ale Statuii Dorobanţului sunt înfăţişate două turnuri turceşti capturate de ostaşii români la Plevna. Ostaşul reprezentat de monument este denumit „La Tudorică Dorobanţu”, în amintirea caporalului Tudorică Nicolae, căzut eroic în luptele din acest război.