De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument ce comemorează eroii căzuţi în războiul întregirii neamului!
- Este în Focşani, Județ Vrancea
- Construit în 1927-1931
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Generalul T. Liscu
- Cod monument Istoric: VN-IV-m-B-06592
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Mausoleul Eroilor din Focşani se află în municipiul omonim, pe Bld. Bucureşti nr. 7. Monumentul a fost construit ca să păstreze vie memoria eroilor căzuţi în războiul întregirii neamului. Primele demersuri pentru ridicarea monumentului au început în anul 1926, când Societatea “Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, filiala Putna, făcea o cerere către Primăria Focşani prin care se cerea sprijinul material necesar pentru ridicarea unui astfel de mausoleu.
Mausoleul Eroilor urma să găzduiască osemintele martirilor care au pierit în războiul pentru unirea neamului românesc, aflate până atunci în cimitirile din Focşani şi împrejurimi. Pe lângă cererea către Primăria Focşani pentru primirea de fonduri financiare, s-a făcut apel public şi către comunitatea locală care a contribuit cu bani. Astfel, generalul T. Liscu, autorul monumentului, a putut începe proiectul în anul următor, în 1927. Construcţia edificului a durat din 1927 până în 1931.
Proiectarea planului de construcţie a fost realizat de arhitectul State Baloşin. În ceea ce priveşte cupolele laterale, acestea sunt arcuite pe trei jumătăţi de sfere. Câteva ornamente de inspiraţie vegetală se pot admira în dreptul inscripţiei „Pro Patria”, amplasată pe frontonul deasupra intrării principale. Frontonul este sprijinit pe câte două colonete cu capiteluri compozite. Arhitectura este de inspiraţie bizantină.
De-a lungul timpului s-au făcut mai multe centralizări cu privire la numărul eroilor înhumaţi la Focşani. În anul 1936 a fost raportat un număr total de 2422 martiri, dintre care în osuar erau înhumaţi 1904 eroi, iar în mormintele individuale (firide), 418 eroi.
Mausoleul Eroilor de la Focşani a fost inclus în anul 2007 în cadrul unui proiect de reabilitare intitulat „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” finanţat din fonduri europene, alături de alte trei mausolee importante din Vrancea: Mausoleul de la Mărăşeşti, Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti şi Mausoleul Eroilor din Soveja. Aceste patru mausolee se află sub administrarea Muzeului Vrancei.
Reabilitarea mausoleului din Focşani s-a desfăşurat între anii 2007-2013.
Date de contact: blvd. Bucureşti nr.7, Focşani, judeţ Vrancea. |