De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918!
- Este în comuna Valea Mare-Pravăţ, judeţ Argeş
- Construit între anii 1928-1935
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Arhitecti: Dumitru Ionescu-Berechet şi State Baloşin
- Constructor: De Nicolo
- Cod monument Istoric: AG-IV-m-A-14017
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Mausoleul de la Mateiaş se află situat în comuna Valea Mare-Pravăţ, din judeţul Argeş şi şi este un monument ridicat în cinstea eroilor căzuţi în Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918 pe culoarul Bran-Rucăr-Câmpulung Muscel. Mausoleul a fost ridicat, între anii 1928-1935, după planurile arhitecţilor Dumitru Ionescu-Berechet şi State Baloşin, de către constructorul De Nicolo.
În zona Mateiaşului, Grupul Nămăireşti, condus de Generalul Traian Găiseanu, şi format din două dizizii 22 şi 12 Infanterie, a reuşit să ţină piept unui inamic net superior în perioada 25 septembrie/ 8 octombrie -10/23 noiembrie 1916. Luptele purtate aici au fost de mare importanţă, deoarece au oprit înaintarea Puterilor centrale spre Câmpia Română, însă din cauza străpungerii frontului pe Jiu, soldaţii celor 2 divizii au primit ordin să se retragă neînvinşi pe 16/29 noiembrie 1916, spre Târgovişte
La intrarea în mausoleu, pe un parapet din beton, de formă semicirculară, se află înscrise cu litere aurite, două texte care glorifică sacrificiul eroilor:
– în partea stângă: „Pentru onoarea patriei şi a drapelului, pentru făurirea unităţii României, noi am apărat pământul sfânt al ţării, lăsându-vă vouă, generaţiile viitoare, o naţiune liberă şi independentă„;
– în partea dreaptă: „Ne plecăm cu veneraţie în faţa sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni şi viteji ai fiinţei noastre naţionale, iar la chemarea patriei vom şti să ne jertfim şi noi pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii României„.
Între anii 1979-1984, mausoleul a fosr restaurant, căpătând înfăţişarea unui complex monumental. În interiorul mausoleului au fost postate de basoreliefuri cu scene de luptă şi chipuri de eroi. În apropierea vechiului mausoleu, s-a deschis un muzeu, unde au fost expuse documente şi obiecte care redau scene din luptele desfăşurate în tzonî de trupele române, în toamna anului 1916.
Clădirea este compusă din două corpuri: unul orizontal, osuarul, care în 31 de cripte adăposteşte osemintele a peste 2.300 de militari români şi unul vertical, de forma unui turn cu foişor, spre care duce o scară în spirală.
Între anii 1980-1984, mausoleul a fost extins prin construirea unei terase de paradă şi a unei impozante scări de acces. S-a construit şi o cupă din piatră de Albeşti, unde arde o flacără veşnică în amintirea sufletelor care au pierit la Mateiaş. În anul 2004, mausoleul a fost înscris pe lista Monumentelor Istorice din judeţul Argeţ.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziție de baza: Parter – 45 min
Adulţi – 5 RON
|
Iarna: Zilnic: 9:00 – 17:00
|
Date de contact: pe Drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung spre Braşov, pe Dealul Mateiaş. |