De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument unic în Europa, ce datează de la sfârşitul sec. al IV-lea!
- Este în satul Niculiţel, Județ Tulcea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Anul descoperirii Martirionului: 1971
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizită
Patru din cei şase martiri, Zotikos, Attalos, Camasis şi Philippos, au fost descoperiţi în partea superioară a martirionului, sub altarul aflat în centrul absidei, aceştia fiind canonizaţi în sec. al IV-lea în cetatea Noviodunum şi despre care se spune că erau foarte cunoscuţi în Dobrogea. Ceilalţi doi martiri ale căror nume nu se cunosc au fost descoperiţi la nivelul inferior, într-un mormânt martiric mai vechi decât cel de la nivelul superior.
Martirionul de la Niculiţel a fost descoperit întâmplător în primăvara anului 1971 la intersecţia a două străzi circulate, când, în urma unei ploi torenţiale, a fost scoasă la iveală o porţiune din cupola criptei. În urma acestei decoperiri importante, s-au mai efectuat săpături arheologie în anii 1971, 1975, 1985 şi 1994.
Martirionul este format dintr-o bazilică paleocreştină ce datează de la sfârşitul sec. al IV-lea, din timpul împăraţilor Valens şi Valentinian, şi care adăposteşte două morminte bazilice. Modificări semnificative au fost aduse sub domnia împăratului Theodosius al III-lea.
Absida bazilicii este de formă semicirculară, cu naos de formă rectangulară împărţit de nişte stâlpi în trei nave şi fără nartex. Nartexul a fost înlocuit de nişte pilaştri angajaţi în capetele sudice ale navelor laterale şi care aveau scopul de a susţine arcadele transversale şi de impărţi spaţiul interior al navelor laterale.
Moaştele martirilor şi, de altfel, primele descoperite pe teritoriul ţării noastre, au fost mutate în anul 1973 la Mănăstirea Cocoş, care se află la 6 km de comuna Niculiţel.
În anul 1998, Martirionul a fost amenajat într-un muzeu, unde pot fi admirate obiecte de natură paleocreştină, precum şi fotografii şi diapozite care vin să întregească ansamblul paleocreştin.
În perioada 2014-2015, basilica de la Niculițel a trecut printr-un proces de restaurare și reabilitare în cadrul unui proiect finanțat prin fonduri europene, care s-a încheiat în decembrie 2015, fiind redeschis publicului.
Sursa foto principala: theologhia.wordpress.com
Preț intrare |
Orar de vizită |
copii, elevi, studenţi, pensionari: 2 RON
|
Iarna: 9:00 – 18:00 Luni: închis |
Date de contact: partea de nord-est a satului Niculiţel, pe str. Muzeului, nr. 1, nr tel: 0745.769.874 |