- Este în partea de sud-vest a judeţului Sibiu
- Suprafaţă: zona are o arie de peste 200 km²
- Deschis turiștilor fără taxe de vizitare.
Mărginimea Sibiului este o zonă din Transilvania cu o moştenire etnologică, arhitecturală, culturală şi istorică unică…
- Trasee amenajate: da
- Agrement: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Mărginimea Sibiului include 18 localităţi din România aflate în partea de sud-vest a judeţului Sibiu, se întinde pe o arie de peste 200 km², şi este delimitată de râul Sadu la sud şi de râul Sălişte la nord. Satele sunt situate pe văile râurilor care curg din Munţii Cîndrel prin platoul transilvănean. Acestea sunt: Boita, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmacel, Raşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Gales, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului şi Jina.
Numele de „mărgineni” a fost atribuit locuitorilor acestor sate deoarece locuiau într-o zonă de graniţă între deal şi munte, pe vechea frontieră austro-ungară din sudul Transilvaniei.
Aşezările Tălmaciu, Orlat şi Sălişte au fost atestate în secolul al XIV-lea. Aşezările au fost feude acordate de regele Ungariei principilor Valahiei, împreună cu Ţara Făgăraşului.
În Mărginimea Sibiului locuieşte o populaţie în majoritate alcătuită din români. Principala ocupaţie istorică a lor a fost păstoritul. În căutare de păşuni bogate, păstorii îşi purtau turmele până dincolo de Dunăre, spre Constantinopol sau spre Marea Adriatică, dincolo de Tisa, în Polonia, ca urmare, în aceste sate se simte influenţa culturilor străine.
În altă ordine de idei, în zonă se păstrează şi astăzi diverse obiceiuri legate de diferite momente din viaţă. Locuitorii poartă costum popular tradiţional: alb-negru, cu o pălărie rotunjită purtată de bărbaţi la evenimentele importante.
Pictura pe sticlă este de asemenea o tradiţie conservată în Mărginimea Sibiului, în trecut avînd legătură cu introducerea manufacturilor de sticlă de către autorităţile imperiale austriece.
Arhitectura are influenţe puternice săseşti, cu imobile mari, împunătoare şi curte interioară închisă din toate părţile. Lemnul a fost materialul de construcţie folosit iniţial la construirea caselor, dar a fost, între timp, înlocuit de cărămidă.
Printre obiectivele turistice din Mărginimea Sibiului se numără Biserica din Răşinari, muzeul icoanelor pictate pe sticlă din Sibiel, muzeele satului din Răşinari şi Sălişte, muzeul mixt (etnografic şi de artă bisericească) din Fântânele.
De aici poţi ajunge uşor şi la situl arheologic de la Tilişca.
Alte obiective turistice din zonă sunt: Cetatea Scurtă din Orlat (construită în 1317), Moara de hârtie din Orlat ( 1524 – cea mai veche din S-E Europei), Casa de copii din Orlat ( 1921 – cea mai veche din România), Biserica cetate din Cristian (1495), Biserica fortificată de la Dobârca (sec. XIII) si Cetatea de la Calnic (1250).
Printre personalităţile cu origini în zonă îi amintim pe: Emil Cioran, Octavian Goga, Inocenţiu Micu-Klein.