- Este în Caransebeş, Judeţul Caraş-Severin
- Construit în 1999
- Poartă Hramul Adormirii Maicii Domnului
- Deschisă turiştilor fără taxă de vizitare.
Mânăstirea Teiuș a fost ridicată din dorinţa ieromonahului Justinian Tibil de a ctitori o mănăstire în apropierea Caransebeşului…
- Cod monument Istoric:
- Condiţii de vizitare: îmbrăcăminte adecvată unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Adormirea Maicii Domnului
- Ctitor: Justinian Tibil
Istoria Mânăstirii Teiuș este recentă, începe în anul 1998, când Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a aprobat construirea ei şi numirea ca egumen al acestuia a ieromonahului Justinian Tibil, originar din părţile Maramureşului. Acesta a luat legatura cu părintele Rusalin Simeria şi fiul său Petru, din Caransebeş, care au donat un hectar de pământ pentru noua construcţie. Apoi, familia Ioana şi Mihai Tomescu au donat încă un hectar.
Părintele Justinian a hotărât ca noul lăcaş să poarte hramul Maicii Domnului încă de când a vizitat locul unde urma să fie contruit.
În iunie 1999, părintele s-a mutat la Teiuş, unde a locuit într-o cameră oferită de familia Tomescu, în casa lor. Atunci a început lucrările la mica mănăstire din piatră.
La 17 iulie 1999 s-a slujit aici pentru prima oară Sfânta Liturghie, în prezenţa numeroşilor credincioşi din Caransebeş, Borlova şi alte localităţi, deznădăjduiţi, deoarece mănăstirea nu se vedea a fi terminată. Însă, sfatul Prea Sfinţitului Laurenţiu de a continua lucrul început au fost decisiv. Mulţi au donat materiale de construcţii şi bani.
Pe 15 august, Prea Sfinţitul Părinte Laurenţiu, înconjurat de un sobor de peste 40 de preoţi, a pus piatra de temelie pentru biserica mănăstirii, în prezenţa a mii de credincioşi. Concomitent cu lucrările de la biserică a început şi construirea corpului de chilii.
La 1 decembrie 1999 a fost finalizat corpul administrativ al aşezământului monahal. A urmat construirea şi târnosirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a prestolului de vară al mănăstirii (hram Înălţarea Sfintei Cruci), a stăreţiei şi anexelor gospodăreşti aferente corpului de chilii.
Pe lângă biserica de piatră, a fost construită şi o biserică de lemn, în stil maramureşean, cu hramul Sfântul M. Mc. Mina, a cărei târnosire a avut loc în anul 2002. În anul 2009, la Duminica închinată Sfinţilor Români, Preasfinţitul Lucian, episcopul Caransebeşului, a târnosit paraclisul de iarnă al Mănăstirii (hram Sfântul Ierarh Nicolae). În acelaşi an, la împlinirea unui deceniu de viaţă monahală în slujba Bisericii bănăţene, părintele stareţ, Protosinghelul Iustinian Tibil, a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
Mănăstirea Teiuş, cu 4 vieţuitori, îi aşteaptă pe credincioşi în curtea ei frumos împodobită şi înmiresmată datorită numeroaselor flori.
De asemenea, mănăstirea dispune de opt locuri de cazare.
Date de contact: Caransebeş (prin parcul Teiuş; se traversează calea ferată în direcţia Nord – Est, 3km.), jud.Caraş-Severin,
Acces rutier: D.N. Orşova – Caransebeş, Telefon: 0742.003.549.