De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric al ţării noastre!
- Este pe Valea Otăsăului, comuna Frânceşti, judeţ Vâlcea
- Construit în sec. al XVI-lea
- Ctitor: Logofăt Tudor Drăgoescu, fratele său Stanciu şi preot Dumitru Bălaşa
- Poartă Hramul „Sfânta Treime”
- Deschis turiștilor
Mănăstirea Surpatele se află în satul cu acelaşi nume, la 3 km de Mănăstirea Dintr-un lemn despre care se spune că a fost construită în prima jumătate a sec. al XVI-lea, dintr-un singur stejar secular şi poziţionată în locul unde a fost tăiat copacul, de unde şi numele…
- Cod monument Istoric: VL-II-a-A-09929
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare:
- Sărbătoare anuală: de Sfânta Treime
Mănăstirea Surpatele poartă hramul „Sfânta Treime” şi în anul 2010 complexul monahal a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Vâlcea, cu codul de clasificare VL-II-a-A-09929.
Mănăstirea Surpatele datează din sec. al XVI şi a fost ctitorită de către logofătul Tudor Drăgoescu, fratele său Stanciu şi preotul Dumitru Bălaşa.
În sec. al XVII-lea a fost refăcută de boierii Buzeşti, iar între anii 1703-1706, doamna Marica Brâncoveanu, soţia marelui domnitorului Constantin Brâncoveanu, ridică biserica de zid care se păstrează şi în prezent.
Domnul Constantin Brâncoveanu donează o Evanghelie cu coperţi placate cu argint poleit, pe care se poate vedea înscrisul de donare cu semnătura acestuia, care în acea perioadă avea funcţia de vel-spătar.
În anul 1815, biserica a fost repictată de un meşter zugrav al vremii pe nume Gheorghe Gheroniţie din Hurezi. Din cauza lipsei de fonduri, mănăstirea ajunge într-un stadiu avansat de degradare, iar în anul 1872 se închide, obştea de călugăriţe fiind mutată la Mănăstirea dintr-un Lemn.
În anul 1927, Comisiunea Monumentelor Istorice, restaurează întreg complexul monahal, proces ce va dura până în anul 1935, fiind amenajate şi chilii pentru un număr de 17 maici. În anii 1984 şi 1986, la îndemnul şi sub conducerea Înaltpreasfinţitului Gherasim (Cristea), Arhiepiscopul Râmnicului, biserica va fi consolidată şi învelită cu tablă de plumb. În data de 12 iulie 1991, s-a ridicat o Sfântă Troiţă, în memoria eroilor neamurilor şi a martirilor Brâncoveni.
Biserica mănăstirii impresionează prin catapeteasma sculptată şi uşile realizate în stil brâncovenesc, precum şi prin iconografia, care conţine o pictură mai rar întâlnită, şi anume „Împărţirea hainelor lui Iisus”. În anul 1860, scriitorul Alexandru Odobescu, vizitează mănăstire şi rămâne plăcut impresionat de frumuseţea aşezământului.
La Muzeul de Artă din Bucureşti, pot fi admirate câteva din odoarele bisericeşti ale mănăstirii, precum Evanghelia ferecată în aur, tipărită în 1693 la Bucureşti, candelă de argint aurit, donată mănăstirii de către fiica lui Constantin Brâncoveanu, Ancuţa, la trei ani de la moartea mamei sale. La Muzeul de Artă Brâncovenească se pot admira un disc de argint sau o amforiţă din argint, bogat ornamentată.
Biserica Mănăstirii Surpatele adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Cale de acces: pe A1: Bucureşti – Piteşti (DN7) – Rm. Vâlcea – Băbeni (DL) – Frânceşti (ramificaţie la dreapta) – Surpatele – Mănăstirea Surpatele .
Date de contact: Valea Otăsăului, comuna Frânceşti, judeţ Vâlcea, telefon: 0722 946 683/ 0752 169 176; |