- Este în Suceviţa, în judeţul Suceava
- Construit în 1584
- Poartă Hramul Învierea Domnului
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare
Este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Romȃnia, este inclusă în siturile protejate ce fac parte din patrimoniul Mondial UNESCO…
- Ctitor: Gheorghe Movilă
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: 6 august
Mănăstirea Suceviţa este construită într-o poiană, la baza unui deal ce este acoperit de păşuni şi pădure. Mănăstirea este la doar 5 kilometri de Schitul din Marginea, drumul de la schit pȃnă la mănăstire fiind foarte frumos şi mare parte a drumului este paralel cu raul Suceviţa, şoseaua trece la 100 de metri de mănăstire. În apropiere, înainte de primul pod peste Suceviţa întȃlnim un drum forestier ce duce la Pietrele Muierii, un frumos monument natural, iar la aproximativ 4 kilometri se află popasul turistic Bucovina.
Conform documentelor mănăstirea Suceviţa a fost construită pe locul unui schit de lemn ce este atestat încă din secolul al XV-lea şi care apare mentionat şi în documente din secolul al XVI-lea, apoi în ultimele decenii ale secolului al XVI-lea din donaţiile făcute de către boierul Movilă s-a construit o biserică, care era o construcţie modestă şi care datează din anul 1581. Gheorghe Movilă a fost episcop de Rădăuţi în timpul domniei lui Petru Schiopul între anii 1582-1591.
Cu timpul Boierii prosperă şi din punct de vedere financiar, ceea ce îi determină să construiască mănăstirea impresionantă, care dăinuie şi astăzi. Prima construcţie a fost biserica despre care se precizează că în anul 1584 era deja terminată. Domnul Ieremia Movilă adaugă încă două pridvoare deschise la sud şi la nordul bisericii, o casă domnească ale cărei ruine se văd şi astăzi, chilii şi alte anexe pe latura de nord a complexului. Tot în timpul domniei lui Ieremia s-a pictat şi interiorul, cȃt şi exteriorul bisericii. Chiliile sunt distruse în anul 1831 de către un incendiu devastator si sunt restaurate abia peste 30 de ani.
Mănăstirea este celebră pentru pictura exterioară de pe biserică, ce este de mare valoare artistică, fiind o amplă naraţiune biblică din Vechiul şi Noul Testament. Pictura a fost executată de către doi pictori moldoveni Ioan Zugravul şi fratele acestuia, Sofronie şi încă se păstrează în forma ei originală. De remarcat din pictura exterioară este „Scara virtuţilor”, care este impresionantă prin intensitatea emoţională cu care sunt redate stările sufleteşti.
Preţ vizitare: 3 lei / adulţi | |
Date de contact: în Sucevita, în judeţul Suceava, pe şoseaua Rădăuţi – Cȃmpulung Moldovenesc, la 18 kilometri de oraşul Rădăuţi, nr. telefon: 0230.417110. |
|
|