- Este in Sinaia, Judet Prahova
- Construit in 1690
- Poarta Hramul „Sfanta Treima”, „Adormirea Maicii Domnului” si „Schimbarea la Fata”.
- Deschis turistilor cu taxa de vizitare pentru muzeu
Manastirea Sinaia, este un asezamant ortodox in Orasul cu acelasi nume, judetul Prahova
…- Cod monument Istoric: PH-II-a-A-16691
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: nu sunt
- Sarbatoare anuala: Sfânta Treime, a doua zi după Rusalii; Schimbarea la Față, 6 august; Adormirea Maicii Domnului, 15 august
Aceasta Manastire este numita si Catedrala Carpatilor. Ea este situata intr-un cadru natural mirific, datata in secolul al XVII-lea si reprezinta identitatea istorica a orasului. In jurul manastirii s-a construit in timp si orasul care acum a devenit „Perla Carpatilor”. Manastirea are obste de calugari si are trei Hramuri: Sfanta Treima, Adormirea Maicii Domnului si Schimbarea la Fata.
Se poate ajunge foarte usor la ea pe DN1 pe rutele: Bucuresti – Ploiesti – Sinaia, sau Brasov – Predeal – Sinaia. Fondatorul Manastirii este Spatarul Mihail Cantacuzino care impreuna cu a sa mama, Elena si cu sora sa Stanca, face un pelerinaj la Locurile Sfinte si ajunge cu aceasta ocazia si la Muntele Sinai unde s-a rugat in Manastirea Sfanta Ecaterina. Impresionat de cele vazute, s-a hotarat sa se intoarca in tara si sa construiasca in muntii romanesti o manastire care sa poarte numele locului care l-a impresionat atat de tare si care sa fie inchinata Sfintei Fecioare Maria.
La inceput Manastirea a fost construita pentru a adaposti 12 calugari (dupa modelul Mantuitorului Iisus Hristos care si-a ales 12 apostoli). De-alungul anilor obstea s-a tot inmultit astfel incat a fost necesara construirea unei alte biserici mai mari si a unor chilii suplimentare. Noile constructii au fost realizate intre anii 1842-1846, prin grija staretului Ioasaf si Paisie. Manastirea nu duce lipsa de evenimente de-alungul istoriei, ea fiind cotropita si pradata cand de turci, cand de austrieci, care distrug partial manastirea.
Pelerinii care viziteaza Manastirea Sinaia nu gasesc aici doar istorie stransa pe parcursul a trei sute si mai bine de ani ci si un adevarat muzeu de arta si apiritualitate romaneasca. Vechea biserica este construita in stilul brancovenesc, arhitectura caracteristica Tarii Romanesti. Printre ctitoriile lui Mihail Cantacuzino se afla si Spitalul Coltea din Bucuresti (primul spital din Tara Romaneasca), Biserica Fundenii Doamnei, schitul Titireciu din Oltenia, o biserica la Ramnicu Sarat. Mihail Cantacuzino fiind un mare filantrop si care consemna intr-un document urmatoarele: „Iubeste si miluieste pe aproapele tau, cerceaza pe cel bolnav si sarac si adaposteste in casa ta pe cel oropsit.”
Muzeul manastirii contine obiecte de cult, printre care si prima Biblie tradusa si tiparita in romana la Bucuresti si o superba colectie de icoane. La Manastirea Sinaia se gasesc cinci tipur de cruci. Prima este cea a lui Stefan cel Mare care se afla pe pe cupola bisericii vechi, a doua este crucea greceasca ce are bratele egale si care se gaseste deasupra intrarii in biserica mare, crucea latina care are bratele inegale pe turnurile pronaosului marii biserici, crucea slava de inspiratie baroca, cu mai multe brate orizontale, care se afla pe cupola centrala a marii biserici si soarelle inscris intr-o cruce latina, pe turnurile clopotnitei.
Manastirea a fost recent restaurata, lucrarile fiind posibile datorita contributiei miilor de credinciosi, donatori anonimi, prezenti permanent la slujba, precum si miilor de turisti care sunt prezenti mereu la slujbe, precum si donatorilor anonimi. Cu voia Domnului prin Mihail Cantacuzino s-a ridicat aceasta manastire, iar prin voia pelerinilor si donatorilor s-a pastrat aceasta frumoasa manastire.
Pret intrare |
Orar de vizita |
4 lei (2 lei pentru elevi/studenti) |
Muzeul si biserica veche sunt deschise vizitarii Vara 10.00-17.00 |
Date de contact: Strada Manastirii, nr.2, localitate Sinaia, judet Prahova, nr. telefon 0244 314 917. |