De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este situată într-o zonă deosebit de pitorească, liniştită şi cu o privelişte minunată.
- Este în Baia Borşa, Județ Maramureş
- Construit în 2001
- Poartă Hramul Sfântului Nicolae
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Sfântul Nicolae este o mănăstire nouă, deosebită atât din punct de vedere al planului construcţiei, cât şi datorită peisajului în care se încadrează…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea Hramului Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie
Mănăstirea Sfântul Nicolae din Baia Borşa este localizată într-un cadru natural superb, în estul Depresiunii Maramureşului, între Munţii Rodnei şi Maramureşului. În apropiere este Pasul Prislop, care leagă Transilvania de Moldova. Mănăstirea a fost înălţată pe o colină ce se numeşte Poiana Mare din localitatea Băile Borşa.
Mănăstirea îşi are începutul istoriei în povestea unei familii băştinaşe, care astăzi se află în Australia. Ei au decis să ridice acest lăcaş de cult în semn de mulţumire pentru o dorinţă îndeplinită cu ajutorul rugăciunilor. Cei doi, Nicolae şi Rozica Oancea, povestesc că timp îndelungat au încercat să aibă copii, însă nu reuşeau. Aşa că au umblat pe la doctori şi au apelat la tehnologiile noi din domeniu, însă moştenitorii nu apăreau. Aşa că s-au decis să apeleze la biserică. Şi nu la una, ci au colindat ţara în lung şi-n lat lăsând pomelnice în speranţa apariţiei copilului mult dorit. S-au refugiat în post şi rugăciune şi au aşteptat. Mai târziu, ei spun că Dumnezeu le-a ascultat rugăciunea şi aşa Rozica a rămas însărcinată cu doi gemeni, astăzi Ionuţ Nicolas şi Melisa Nicoleta.
În semn de infinită recunoştinţă pentru acest dar, au promis că vor ridica o mănăstire. Aşa că ei au donat acest teren. Părintele Ioan de la Posaga a făcut planul arhitectonic, unul atic faţă de celelalte biserici. În 21 mai 2001, lucrările la mănăstire au fost demarate, punându-se piatra de temelie şi sfinţindu-se locul în zi de sărbătoare, de Sfinţii Constantin şi Elena. Construcţiile au fost încheiate într-un timp relativ scurt, în doar 5 luni. La 26 octombrie 2001, de Sf Dimitrie, mănăstirea a avut parte de slujba de sfinţire.
În 2004-2006 s-a realizat iconostasul şi s-au pictat icoanele. Apoi, în perioada 2007-2010, biserica a fost decorată cu pictură bizantină în frescă. În 2009, lăcaşul a primit mobila, strane arhiereşti, strane pentru cântăreţi şi credincioşi şi tetrapoade.
După terminarea tuturor lucrărilor, în august 2010, Biserica mănăstirii a fost resfinţită de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. La sfârşitul slujbei, Preasfinţia Sa a acordat diplome de vrednicie ctitorilor, dar şi altor binefăcători ai Mănăstirii.
Pe faţada biserică se poate observa hristovul. mai mult, în biserică se găsesc părţi din moaştele Sfinţilor Părinţi ucişi în Sinai de către perşi.
Complexul Mănăstirii Sfântul Nicolae este format astăzi din biserica Sf Nicolae, casa monahală cu 12 chilii, bucătăria, trapeza care funcţionează ca paraclis pe timpul iernii, construcţia de lângă biserică pentru centrala termică şi magazia de lemne. Lângă casa monahală există şi un depozit de lemne şi un garaj. Pe platoul de mai jos de mănăstire sunt o anexă pentru animale şi un fânar. Ansamblul deţine şi o bibliotecă ce are câteva zeci de volume.
În plus, Mănăstirea a primit ca donaţie în 2005, 4 hectare de pădure, unde a mai fost ridicat un schit.
Adresa: Strada Energiei, Nr. 38A, Baia Borşa, jud Maramureş. Accesul se face facil, de pe drumul principal dintre Borşa şi Baia Borşa, mănăstirea aflându-se la 500 de metri.