- Este în Techirghiol, Județ Constanţa
- Construit în 1934
- Poartă Hramul Adormirea Maicii Domnului
- Deschis turiștilor
Mănăstirea Sfânta Maria este una dintre cele mai frumoase mănăstiri de maici din Dobrogea care se află în oraşul Techirghiol, din judeţul Constanţa, pe strada Ovidiu, numărul 5…
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: 15 august
Ctitorul este Patriarhul Justinian, iar anul zidirii este 1934 şi are hramul Adormirea Maicii Domnului. Mănăstirea a fost organizată în locul unui sanatoriu mai vechi, care a fost ridicat de către primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea.
În anul 1928, primul patriarh al României, Miron Cristea, cumpăra o vilă modestă cu 16 camere în Techirghiol pentru a înfiinţa un sanatoriu preotesc pentru clerul din întreaga ţară. Mai târziu, patriarhul Justinian, confruntându-se cu politica partidului comunist din primii ani ai epocii lui Gheorghiu Dej, deşi nu începuse campania de dărâmare a bisericilor, se încerca totuşi prin toate mijloacele confiscarea clădirilor care aparţineau bisericii, a încercat să salveze printre altele şi sanatoriul preotesc de la Techirghiol care era râvnit de puterea comunistă. Astfel aduce de la stâna regală de la Sinaia o bisericuţă din lemn, înfiinţând un schit de maici şi făcând din sanatoriu o anexă a schitului.
Din inţiativa patriarhului Justinian Marina s-au renovat şi extins edificiile mănăstirii. Din punct de vedere arhitectonic, bisericuţa din lemn, ce a devenit simbolul mănăstirii, este încadrată în categoria bisericilor de tip maramureşean. Planul ei fiind dreptunghiular, dar cu laturile de răsărit şi apus poligonale. Pereţii bisericii sunt construiţi din bârne de stejar suprapuse orizontal şi îmbinate într-o tehnică specifică. Bârnele au un aspect natural, fără a fi finisate. Întreg ansamblul este împrejmuit cu un brâu median ce are aspect de funie împletită, acesta reprezentând simbolul comuniunii, sau o modalitate de delimitare a spaţiului sacru.
Motivele populare româneşti şi crucile predomină în împodobirea lăcaşului de cult. Muzeul din incinta complexului mănăstiresc a fost înfiinţat după 1990. În sălile muzeului se află şi piese autentice, mărturii creştine din secolele IV-VI. Muzeul mai cuprinde şi veşminte preoţeşti din secolul al XVIII-lea, obiecte de cult şi icoane din lemn şi lemn ferecat în alamă. După mutarea la Domnul a Arhimandritului Arsenie Papacioc, marele duhovnic al mănăstirii şi al neamului român, camera sa va fi transformată în muzeu şi loc de pelerinaj. Indiferent de vremea Constanta, dacă treceţi prin Techirghiol, nu ezitaţi să poposiţi şi pentru câteva momente la mănăstirea Sfânta Maria.
În incinta mănăstirii se află fântana cu statuia Sfântului Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi al celor bolnavi, sculptată în bronz de către renumitul sculptor român Ion Jalea. În prezent mănăstirea are aproximativ 40 de vietuiţoare care îmbină rugăciunea cu diverse activităţi gospodăreşti şi artistice. Astfel, s-a înfiintţat un atelier de croitorie şi unul de pictură, unde se pictează icoane bizantine în tehnica tempera. Pentru că bisericuţa cea mică, din lemn, nu mai era încăpătoare şi necesita condiţii speciale de îngrijire, patriarhul Teoctist a înfipt crucea în anul 2000 pentru construirea unei noi biserici de zid, cu acelaşi hram. Lucrările de construcţie au început în anul 2003 şi s-au terminat în anul 2009, iar preafericitul Patriarh Daniel a sfinţit Paraclisul cu hramul Sf. Pantelimon, unde se desfăşoară în prezent slujbe religioase.
Date de contact: Strada Ovidiu, nr 5, Techirghiol, judeţ Constanţa, nr. telefon: 0241.735.449. |
|
|