- Este în Orsova, Județ Mehedinti
- Construit în anul 1936
- Poartă Hramul „Sfanta Ana”
Manastirea Sf. Ana este o manastire de maici situata defileul Dunarii judetul Mehedinti, aproximativ la 1,5 kilometri sud de orasul Orsova, pe coama „Dealul Mosului”. ..
- Ctitor: Pamfil Seicaru
- Sărbătoare anuală: 25 iulie
Ctitorul manastirii este marele ziarist Pamfil Seicaru (1894 – 1980), iar anul zidirii este 1916 si asa cum ii spune si numele, hramul manastirii este Sfanta Ana.
Pamfil Seicaru a construit aceasta manastire pentru a aduce multumire lui Dumnezeu ca i-a salvat viata in timpul luptelor duse aici in vara si toamna anului 1916. In acel an a fost ingropat intr-un transeu, de explozia unui obuz, alaturi de un camarad dea arme. Scapand amandoi cu viata, Pamfil Seicaru a promis ca va construi o manastire exact pe locul acela, cand va avea posibilitatea din punct de vedere financiar.
Manastirea este si prinosul si recunostinta adusa camarazilor ce au sfintit locul acela cu sangele lor, dar si in memoria tuturor eroilor care s-au jertfit pentru Romania Mare. Proiectul dupa care a fost construita manastirea a fost facut de catre arhitectul Stefan Petemeli, iar constructia ei a avut loc intre anii 1936 – 1939. Biserica este construita in maniera vechilor biserici de lemn cu modernizarile aduse stilului rustic traditional romanesc.
Din cauza izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial (1939 – 1945), iar apoi din cauza comunismului, sfintirea bisericii s-a amanat, cladirile fiind utilizate ca tabara pentru copii, iar apoi ca hotel restaurant. La 2 decembrie 1990 a fost tarnosita cu hramul Sfanta Ana, numele mamei ctitorului. In 1935 s-a taiat un drum de acces prin padure, ce a fost apoi pietruit si numit Drumul Eroilor, ce urca din centrul vechii Orsove pe Dealul Mosului. Acest drum era strajuit de sapte troite si banci de popas sculptate din lemn de stejar masiv, in care erau sapte dedicatii pentru fiecare regiment care a participat la luptele de la Alion, Cerna si Orsova. Troitele s-au deteriorat treptat si disparand prin anii 1960.
Complexul monahal initial a fost alcatuit dintr-o biserica de lemn, ce avea elemente de stil traditional romanesc si chilii amplasate pe ambele parti in forma de U. In ultimul deceniu a mai fost construita clopotnita cu un altar de vara si un fost bloc de alimentare publica in care functioneaza actualmente Muzeul memorial Pamfil Seicaru, biblioteca, trapeza si un atelier de croitorie.