- Este în Vanatori, Județ Neamt
- Construit în anul 1602
- Poartă Hramul „Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Manastirea Secu este unul dintre cela mai vechi asezaminte monahale din muntii Neamtului…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu sunt
- Sărbătoare anuală: 29 august
Manastirea Secu este o manastire de calugari. Se poate ajunge la ea pe soseaua Targu Neamt – Valea Largului si la un moment dat se face o ramificatie spre stanga pe care veti merge 14 kilometri. Este un drum asfaltat ce trece peste raul Ozana spre apus, pe valea raului Secu si dupa 4 kilometri de mers in urcus pe langa codri batrani se ivesc turlele albe ale manastirii Secu pe fundalul verde al muntelui Vasanu.
Ctitorul manastirii este Nestor Ureche si anul zidirii este 1602, iar hramul este Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatoru. Manastirea Secu este unul dintre cela mai vechi asezaminte monahale din muntii Neamtului, care isi are inceputul in prima parte a secolului al XV-lea cand apare, printre alte sihastrii si cea a Secului, numita Ioan si Atanasie. Foarte aproape de manastire se afla si schitul Zosima.
In acest lacas cu viata de obste, unde rugaciunea se impletea cu ascultarea, startul Zosima, cunoscut erudit si dascal, fondeaza o scoala in care se studia gramatica, muzica, pictura si sculptura. Scopul scolii era formarea monahilor scriitori, copisti, carturari, mesteri artizani. Ucenicii staretului Zosima devin viitori mitropoliti ai Moldovei.
Schitul Zosima a durat pana in anul 1602 cand vornicul Nestor Ureche, tatal celebrului cronicar Grigore, ctitoreste actuala biserica din zid inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, care pastreaza caracteristicile ctitoriilor voievodale moldave din secolul al XVII-lea cu unele mici modificari in arhitectura exterioara. Este o constructie masiva, cu o turla deschisa, poligonala, pe naos, luminata de cate o fereastra la est si vest.
In biserica se gasesc moaste ale mai multor sfinti, inclusiv al Sfantului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceva, o cruce faurita dintr-o particica din crucea pe care a patimit Mantuitorul Iisus Hristos si chivotul in care s-au aflat moastele Sfantului Ioan Botezatorul. Manastirea este descrisa de Nicolae Iorga in lucrarea sa „Sate si Manastiri din Romania” astfel: „Putine manastiri din tara vor fi avand o infatisare atat de deosebita, atat de senina in vechime, atat de cuviincioasa in credinta ca aceasta.”
Date de contact: comuna Vanatori, judet Neamt, nr. telefon 0233/251862. |