- Este în Recea, comuna Ungheni, Județul Mureş
- Construit în 1991- 1997
- Poartă Hramul „Naşterea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Posibilitate de cazare
Mănăstirea Recea este cea mai mare şi mai frumoasă mănăstire din Târgu Mureş…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie
Mănăstirea Recea a luat fiinţă în anul 1991, într-un mândre complex arhitectonic, aflat la numai 14 km de Târgu Mureş. Cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Andrei, Arhiepiscopul de Alba-Iulia şi cu voinţa Maicii Stareţe Stavrofora Cristina, încep lucrările pentru mănăstirea unică în zonă. Ea s-a ocupat de tot, de planuri, de documente, s-a documentat din canoane, iconografie şi tradiţie. În 1992 a fost ridicat primul corp administrativ. În 1993, începe construirea propriu zisă a cetăţii monahale cu trei corpuri. S-au ridicat şi corpul de chilii, în formă de L, pe două nivele.
În 1995, maica stareţă primeşte distincţia de Stavrofora. În acelaşi an, are loc sfinţirea de către Prea Sfinţitul Andrei, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, a cetăţii de chilii şi este pusă piatra de temelie penru bisecica mare, cu hramul Naşterea Maicii Domnului – o biserică înaltă, în stilul tradiţional românesc, decoartă cu brâu brâncovenesc. Biserica restectă planul bizantin, nava centrală este împărţită în prodvor, pronaos, naos şi altar, iar turla principală se află deasupra naosului. Cele două turle ale clopotniţei au fost aşezate deasupra pronaosului. Biserica a fost construită în numai un an.
Finisajul clădirilor s-a terminat în 1997 si s-a ridicat un zid de sprijin împotriva alunecărilor de teren, acre aminteşte de zidurile de apărare ale mănăstirilor din Bucovina. Pictarea bisericii începe în 1998. Pereţii au fost lucraţi în mozaic veneţian. În interior, clădirea este luminoasă, lumina intră prin vitralii.
Între 1997-1998 s-au mai contruit muzeul, cabinetul medical, ateliere de coritorie, biblioteca şi sala de muzică. În 1999, s-a mai construit şi o clădire specială pentru Universitatea de Vară şi un aşezământ „Sfântul Apostol Andrei”, unde sunt îngrijite zece bătrâne. Aproape de mănăstire, a fost ridicat şi locul de găzduire a vizitatorilor.
Ansamblul monahal îmbină armonios stilurile tradiţionale din Muntenia şi Moldova, cu cel bizantin şi brâncovenesc.
Date de contact: E60 – Strada Principală 35 B, 4311, satul Recea, comuna Ungheni, 547609, judeţul Mureş, nr. telefon: 0265.328.213.