- Este în Râşca, Județul Cluj
- Construit în 2003
- Poartă Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Râşca Transilvană a fot ridicată sub binecuvântarea Înaltpreasfințitul Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, într-un loc încărcat de istorie…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea Hramului, pe 14 octombrie
Mănăstirea Râşca Transilvană este aşezată într-un cadru natural liniştitor, în Munţii Apuseni, aproape de barajul Beliş-Fântânele, în punctul unde se unesc drumurile ce leagă Cluj, Alba şi Bihor. În acest loc au murit pentru ţară români, ce i-au avut în funte pe Avram Iancul Horia şi Pelaghia Roşu, dar şi eroii celui de-al Doilea Război Mondial.
Actul de înființare al lăcaşului a fost emis de Cancelaria eparhială în data de 20 noiembrie 2002, la solicitarea credincioşilor din zonă. Înaltpreasfințitul Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, s-a ocupat de această mănăstire. I-a dat numele de „Râșca Transilvană”, pentru a nu fi confundată cu Mânăstirea Râșca din Moldova, iar pentru ctitorirea efectivă a mânăstirii ÎPS. Bartolomeu a constituit un comitet de inițiativă care să coordoneze și să finanțeze lucrările de construire a ansamblului monahal care a fost croit de el însuși dimpreună cu arhitectul Ioan Arboreanu.
Piatra de temelie s-a aşezat pe 2 aprilie 2003, când a fost sfinţită de acelaşi Bartolomeu. Mănăstirea Râşca Transilvană a primit hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătorită în fiecare an, pe 14 octombrie.
Casa monahală veche a fost renovată în vara anului 2008 şi a fost sfinţită, pe 20 august, de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Acum, obştea mănăstirii are opti monahi care se ocupă de slujbe, care au un program specific: de luni până joi, dimineața se săvârșește Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasul 3, Ceasul 6, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului; seara, Ceasul 9, Vecernia și Pavecernița Mică, iar spre miezul nopții, Miezonoptica, Utrenia și Ceasul 1; vinerea se adaugă de la ora 20.00 Taina Sfântului Maslu; sâmbăta seara se face slujba Privegherii; duminica se înlocuiește acatistul cu cel al Mântuitorului Iisus Hristos, iar Sfânta Liturghie se oficiază începând cu ora 10.
Mai mult, mănăstirea este gazda evenimentelor culturale religioase care promovează pictura pe sticlă și lemn, xilogravura, sculptura, cântecul religios și costumul popular.
Cu ocazia hramului din 14 octombrie, la Mănăstirea Râşca Transilvană se adună mulţi credincioşi. Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, lângă Constantinopol, într-o familie de oameni bocaţi si credincioşi.
Date de contact: Comuna Râşca Transilvană, strada Ples, nr. 7, Cluj / Telefon: 0264.334.139