- Este în comuna Ramet, Județ Alba
- Construit în sec. XIV
- Poartă Hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Manastirea Ramet, una dintre cele mai vechi asezaminte ortodoxe monahale din Transilvania, se afla pe valea ingusta, sapata de apa Geoagiului, in Muntii Trascaului. Este asa zisa „vale a manastirii”….
Aceasta manastire este una dintre cele mai vechi asezaminte ortodoxe din Transilvania. Una dintre picturile murale este datata in anul 1377 deci manastirea este construita inainte de acest an. Istoria ei este una zbuciumata pentru ca a fost distrusa de ape, foc si tunuri.
Nici viata monahala nu a fost continua, din cauza ca a fost interzisa pe o perioada de 7 ani reconstructia manastirii de catre Curtea de la Viena, ca pedeapsa pentru ca a participat la rascoala Horia, Closca si Crisan. Viata monahala a reinceput in anul 1940 pana in anul 1959 cand maicutele au fost alungate de catre comunisti. Abia in anul 1960 li s-a permis sa se intoarca in manastire dar in civil si sa faca o sectie puternica de covoare. In anul 1972 a fost redeschisa manastirea si langa sectia de covoare s-au deschis si altele: de broderie, tricotaje, brutarie, scoala, biblioteca, cabinet medical si chiar un muzeu cu numeroase obiecte vechi, tablouri, icoane si chiar o colectie etnografica.
Manastirea are doua biserici, cea veche care are forma de nava dreptunghiulara, prevazuta cu bolta semicilindrica longitudinala, absida semicirculara si pronaos boltit cu un semicilindru transversal, deasupra caruia se ridica un masib turn de clopotnita, avand diametrul original din caramida hexagonala. Infatisarea bisericii o reaminteste pe aceea a numeroaselor ctitorii hunedorene ridicate de cnejii romana. Sub altar se afla un izvor cu apa potabila, de la care manastirii i-a fost dat si hramul „izvorul Tamaduirii”.
Dezvoltarea manastirii si nevoia credinciosilor din intreaga tara de a veni la slujbele sale, de a se marturisi si de a se ruga aici, au impus construirea unei noi biserici. In data de 29 iunie 1982 s-a sfintit piatra de temelie a noii biserici, cu un sobor de preoti si un numar mare de credinciosi. Tarnosirea acestui sfant locas s-a oficiat de Prea Fericitul Patriarh Teoctist, insotit de mitropoliti si episcopi, membri ai Sfantului Sinod in data de29 iunie 1992. Elementele arhitectonice din interior si exterior dau valoarea si frumusetea bisericii, precum si pictura, cu colorit sobru si luminos. Toate acestea creeaza in sfantul locas o atmosfera de evlavie si rugaciune.
Aici exista o scoala inaninte de anul 1762, cand asezamantul a fost devastat, iar copiii satenilor au ramas fara invatatura de carte. Pentru ca mult timp acest lacas a fost lumina copiilor din satele din zona, chiar daca nu avea conditiile cele mai bune, in anul 1973 parintele arhimandrit Dometie Manolache, duhovnicul manastirii, a zidit o cladire speciala pentru a fi scoala copiilor moti de pe Valea Manastirii. Aceasta scoala functioneaza pana in ziua de azi far intrerupere. In anul 1995 maicutele au luat in ingrijire 6 fetite de la Scoala Speciala din Sincrai, iar dupa 3 ani au mai adaugat 4 fetite acestui grup de copii care sunt crescute si educate in scoala si biserica de la Ramet, sub indrumarea catorva maicute cu pregatire pedagogica superioara.
In Manastirea Ramet si in imprejurimi s-a pastrat traditia cinstirii moastelor unui monah cu numele Ghelasie.Sfintele sale moaste, descoperite in chip minunat la manastirea Ramet, in urma cu peste o jumatate de veac, au savarsit multe vindecari in randul dreptcredinciosilor crestini.Moartea lui a avut loc in chip minunat. Coborand de la Hopagi, inspre manastire, a murit calare pe asin, care l-a dus singur acasa. In fata bisericii, unde s-a oprit, magarusului i-a ramas imprimata copita in piatra in care se afla si astazi in muzeu. Se povesteste ca la sapte biserici, intre care si la manastire, clopotelele au inceput sa bata, singure.
Date contact: Valea Manastirii, comuna Ramet, Alba, nr. telefon: 0258.880.111.