- Este în Polovragi, Județ Gorj
- Construit în anul 1505
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
Manastirea Polovragi este o manastire de maici si este amplasata la poalele Muntelui Piatra Polovragi in apropiere de Cheile Oltetului, la marginea localitatii Polovragi…
- Cod monument Istoric: GJ-II-a-A-09356
- Ctitor: Radu Comisul si Patru Spatarul, fiii marelui boier Danciu Zamona
Manastirea Polovragi se afla la 18 kilometri de Horezu, pe soseaua Ramnicu Valcea – Targu Jiu, la poarta Cheilor Oltetului, comuna Polovragi, langa pestera Polovragi.
Ctitorul manastirii este Radu Comisul si Patru Spatarul, fiii marelui boier Danciu Zamona. Anul zidirii este 1505, iar hramul manastirii este Adormirea Maicii Domnului.
In timpul domniei lui Alexandru Ilies, manastirea ctitorita intre anii 1504 si 1505 de catre mai sus mentionatii boieri, intra in anul 1629 in posesia banului Craiovei Paraianu Milescu. Cu ajutorul domnitorului Matei Basarab, Danciu Paraianu reface asezamantul in 1643 iar Santul Constantin Brancoveanu, adauga pridvorul, clopotnita si zidul de incinta. Pictura a fost executata in fresca de catre primii zugravi ai scolii de la Manastirea Hurez.
In nordul incintei, intr-o alta curte, este bolnita ctitorita de catre Episcopul Clement intre anii 1732 – 1738. Manastirea fiind fortificata, Tudor Vladimirescu a folosit-o ca baza de operatiuni militare. La inceput a fost intemeiara ca manastire de calugari si a fost inzestrata de catre Matei Basarab cu mosiile si satele din Strehaia si din apropiere. Prin hrisoavele domnilor din perioada 1808 – 1819 veniturile manastirii erau atribuite orfelinatului din Bucuresti pentru cresterea si inzestrarea copiilor din toata tara.
Se crede ca pana in 1826 biserica a fost reparata de doua ori, prima oara in timpul lui Constantin Brancoveanu, cand i s-a adaugat si pridvorul, dar nu s-a intervenit asupra zugravelilor sau a picturii, acestea ramanand originale. A doua fiind in 1826 cand s-au facut reparatii mai radicale, cand peste pictura veche s-a dat o noua tencuiala realizata de Barbu Zugravu. In acest an s-au reparat cladirile anexe si s-a reparat si intaltat zidul imprejmuitor si s-a construit un foisor la fantana din curte.
Din spusele si insemnarile localnicilor batrani reiese ca ultima reparatie s-a facut in 1896, cand au fost varuiti peretii in exterior, dar nu s-a umblat la pictura interioara.
Tot atunci au fost demolate chiliile aflate in ruina si vechiul palat domnesc aflat in estul bisericii. Dupa secularizarea averilor manastirilor aceasta a fost desfiintata ramanand biserica pentru mireni pana in anul 1950. Intre anii 1962 – 1969 acest sfant locas a fos renovat. In prezent functioneaza ca manastire de maici.
Date contact: comuna Polovragi, judeţ Gorj, nr. telefon: 0253.476.196.