De ce sa vezi acest obiectiv?
Deoarece este printre puținele biserici din România care se evidențiază prin pictura deosebită, atât interioară, cât și exterioară realizată pe lemn, adăpostind obiecte de valoare artistică și istorică de mare însemnătate!
- Este în Comuna Bisoca, Județul Buzău
- Construit în anul 1730
- Poartă Hramul „Duminica Tuturor Sfinților”
- Cod monument Istoric: BZ-II-a-A-20156
- Trasee amenajate: nu
- Sarbatoare anuala : 26 iunie
Situată la granița județului Buzău cu județul Vrancea, mănăstirea Poiana Mărului purtând hramul Duminica Tuturor Sfinților, este o mănăstire ortodoxă ctitorită de voievodul Constantin Mavrocordat în anul 1730, în timpul Cuviosului Stareț Vasile și aparține unui schit mai vechi, situat mai sus decât lăcașul actual.
Prima biserică a ars însă în 1771 și a fost refăcută între 1780-1784, a doua biserică fiind ridicată între 1810-1812, prin eforturile starețului Teodosie al II lea.
În anul 1893 schitul a fost desființat și reclădit în 1938 ca mănăstire de maici. Construcția se înnoiește cu o clopotniță din lemn în anul 1935, care este în prezent intrarea actuală în mănăstire, iar după 1990 redevine mănăstire de călugări.
Se remarcă în peisaj Biserica Mare a mănăstirii (situată în curtea propriu zisă a acesteia), construită din bârne de stejar, în formă de cruce, cu un soclu masiv din piatră la bază, datând din anul 1810. Pridvorul bisericii este unul de tip deschis. Şase stâlpi care se termină în arcade de forme semicirculare îl suţin. O uşă dublă marchează intrarea în pronaos.
În ceea ce privește biserica din cimitir, aceasta este tot din lemn; putem observa forma de navă fără abside, cu o singură turlă joasă pe pronaos și acoperiș din șindrilă.
Se evidențiază pictura mănăstirii, executată în stil neobizantin cu influențe rusești, direct în ulei. Așezată în trei etaje, îi înfățișează pe sfinții naționali ruși: Vasile de la Kerson în pronaos, sau Sf. Dumitru mitropolitul Rostovului -făcătorul de minuni, în dreapta naosului.
Numele a doi pictori sunt recunoscute de istorie că au contribuit la lucrările edificiului: Ioasaf, de la 1826 și Atanasie Anghel din ”oraș Ploiești”, de la 1859. Paraclisul este clădit din lemn și a fost pictat de către arhidiaconul Gabriel Sibiescu.
In mănăstire putem găsi importante obiecte de artă: Elize cu inscripția Ioasaf Zugravu, Scara lui Iacob-1817 în stil rusesc, icoana Încoronarii Maicii Domnului inscripționata in slavonă din anul 1791, iar în dreapta acceasi icoana din anul 1859 de Atanase Anghel si cărți chirilice.
De știut că aici a stărețit Cuviosul Vasile – mare organizator al monahismului, aici a fost surghiunit în 1840 poetul Cezar Boliac, și tot aici făcea popasuri deseori poetul Alexandru Vlahuță și prietenul acestuia Barbu Ştefănescu Delavrancea.
Date de contact: comuna Bisoca, judeţul Buzău, nr telefon: 0765.315.388.