De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este lăcaş modest de închinăciune, săpat în stâncă, a cărei orgine este legată de o icoană făcătoare de minuni descoperită pe o stâncă!
- Este în comuna Armeniş, Judeţ Caraş-Severin
- Atestată documentar în anul 1788
- Poartă Hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”
- Deschis turiștilor.
Mănăstirea Piatră Arsă este o mănăstire ortodoxă cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din comuna Armeniş, judeţul Caraş-Severin…
- Sărbătoare anuală: prima săptămână după Rusalii
- Posibilităţi de cazare: maxim 8 persoane
Conform tradiţiei locale, începuturile mănăstirii sunt legate de descoperirea icoanei cu Sfânta Treime zugrăvite pe o stâncă, care poate fi văzută şi astăzi pe stânca negricioasă găsită în timpul lucrărilor la calea ferată, care urma să lege Caransebeşul de Orşova.
Planul iniţial al lucrărilor specifica că deschiderea tunelului trebuia să se facă în locul unde a fost găsită icoana, însă reacţia credincioşilor l-a determinat pe conducătorul lucrărilor, pe inginerul Mihlheisen, să modifice planul, astfel încât ieşirea tunelului a fost deviată spre Armeniş, la câţiva metri vest de icoană.
O altă legendă despre originea mănăstirii vorbeşte despre un conducător de oaşte creştin, care fiind urmărit de otomani, a căzut de pe un deal până în râul Timiş, scăpând cu viaţă. Pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu, a dat porunca să se zugrăvească pe stânca „Sfânta Treime”.
Conform unei alte legende, nişte călători din Muntenia aflaţi la drum cu trăsura, au fost cât pe ce să moară, când, la un moment dat, au pierdut controlul trăsurii din cauza cailor care la un moment dat s-au speriat. Tocmai în momentul când trăsura era să se prăbuşească în râu, a rămas înţepenită în stânca care mai târziu s-a numit Piatra Arsă, scăpând cu viaţă. Drept mulţumire lui Dumnezeu, aceştia au hotărât să se facă pe stânca respectivă icoana.
Locul Piatra Arsă apare pentru prima dată menţionată pe o hartă militară austriacă din anul 1788, sub denumirea „Stânca Sfintei Treimi”. Se presupune că icoana ar fi existat atunci, dată fiind denumirea locului după numele icoanei. În anul 1822, icoana a fost restaurată de pictorul Moise Buru Scriitorul, din Caransebeş, fiind degradată din cauza infiltraţiilor de apă în stâncă.
În anul 1929, soţii Vasile şi Ana Dragomir din Slatina Mică au ridicat o capelă în amintirea singurei lor fiice care a părăsit această lume. Încet, încet s-a constituit aici o mică aşezare monahală sub numele Schitul Piatra Arsă, când în anul 1930, Episcopia Caransebeşului a ridicat o casă cu etaj pentru obştea călugărească şi o clopotniţă. După anul 1990, la iniţiativa ieromonahului Hristofor Bucur, a fost ridicată pe dealul din apropierea schitului, o biserică nouă, în stil bizantin, unde se oficiază slujbele, precum şi un corp monahal.
Acces rutier: DN 6 (Caransebes – Băile Herculane), la 25 de km de Caransebeş.
Acces feroviar: ruta Caransebeş – Băile Herculane – Armeniş
Date de contact: comuna Armeniş, la 25 km de Caransebeş, judeţ Caraş-Severin, nr. telefon: 0720.769.674/ 0731.116.608. |