De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un ansamblu monahal de o frumuseţe aparte, situat într-un peisaj pitoresc!
- Este în comuna Bărbăteşti, Județ Vâlcea
- Construit în anul 1740
- Poartă Hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” şi „Sfântul Ioan Evanghelistul”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: VL-II-m-B-09654
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 14 octombrie (Sfânta Cuvioasa Paraschiva) şi 26 septembrie (Sfântul Ioan Evanghelistul)
Mănăstirea Pătrunsa este un frumos ansamblu monahal, ridicat în comuna Bărbăteşti, la 8 km de satul Bărbăteşti, judeţul Vâlcea, ce are în comp
Mănăstirea Pătrunsa îşi are începuturile în anul 1740, când Episcopul Clement al Râmnicului a ridicat o biserică în amintirea mamei sale, care s-a născut în acest loc, de aici şi hramul bisericii “Cuvioasa Parascheva” atribuit bisericii.
Mama sa, pe nume Paraschiva Modoran, s-a născut în localitatea Pietrarii de Jos, dar, a fost nevoită să fugă de aici din cauza atacurilor turcilor, astfel că a trecut muntele şi s-a stabilit în locul numit “Pătrunsa”, de la poalele muntelui Buila,.
Istoria mănăstirii Părunsa este presărată de evenimente nefericite. A fost distrusă de o stâncă care s-a prăbuşit pe ea, dar a fost refăcută în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, de către postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru şi postelnicul Ion Bărbătescu.
De asemenea, în anul 1895, schitul de la Pătrunsa este părăsit. Abia între anii 1934-1935, începe să se formeze obştea călugurească, iar în data de 23 august 1936, biserica este resfinţită, de către ieromonahul Veniamin Grigorescu.
Între anii 1963-1977, biserica a trecut printr-un proces de restaurare, fiindu-i aduse câteva modificări, şi anume, închiderea pridvorului şi acoperirea acoperişului cu tablă.
În anul 2002 se începe construcţia unei a doua biserici, lucrare care a durat până în anul 2005, sub supravegherea Preasfinţitului Părinte Gherasim, în prezent, Arhiepiscop al Râmnicului. Pictura interioară este realizată în stil brâncovenesc, presărat cu motive populare.
Biserica veche a fost declarată monument istoric şi în prezent se află în condiţii bune.
Pentru cei care doresc să se cazeze la mănăstire, există această posibilitate. Mănăstirea pune la dispoziţie două camere cu câte trei paturi şi o cameră la mansardă cu zece paturi.
Date de contact: comuna Bărbăteşti, judeţ Vâlcea, nr. telefon: 0723.572894. |