De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv important pentru pelerinajul ortodox românesc dar și pentru entitatea bisericeasă.
- Este în Nicula, Județ Cluj
- Construit în 1552
- Poartă Hramul Sfânta Treime
- Deschis turiștilor
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
- Sărbătoare anuală: Sfânta Treime
Mânăstirea Nicula, faimoasăpentru icoana făcatoare de minuni care o ilustrează pe Maica Domnului cu Pruncul, se află la câţiva kilometri distanţă de oraşul Gherla, în localitatea Nicula, între multe dealuri silvestre.
În fiecare an,pe 15 august,atunci când are loc hramul Adormirea Maicii Domnului, mii de pelerini credincioşi, atât din ţară, cât şi de peste hotare, vin pentru a-i mulţumi Domnului prin rugăciune în poienile din jurul bisericii. Mânastirea Nicula este o mânăstire unde se desfăşoară cele mai mari pelerinajedin ţară, dar şi din lumea ortodoxă. Ea intră în categoria celor mai vechi aşezăminte monahale nu doar din spatiul transilvănean, ci din intreg spaţiul românesc. Povestea fascinantă se leagă de vieţuirea unui pustnic (1326), cu numele Nicolae, care a dat numele atât mânăstirii, cât şi satului în care aceasta se găseşte. Prima dovadă istorică ce certifică existenţa mânăstirii face trimitere la o biserică din lemn datată şi din 1552, cu hramul „Sfanta Treime”, locaş ce a fost restaurat între anii 1712-1714, dar a fost distrus după aproximativ un secol şi jumătate într-un incendiu.
Biserica a fost ridicată în intervalul 1875-1879, această etapă preluângindu-se până în 1905, la cererea profesorului Mihai Ivasco de teologie. Progresul acestui locaş a avut loc datorită numeroşilor credincioşi ce obişnuiau să viziteze mânăstirea, dincolo de obstacolele ivite în decursul istoriei. După moartea profesorului Mihai, a fost realizată catapeteasma aurită, care a fost înlocuită, în anul 1938, cu una concepută din lemn de tei, având un gol care descoperă Icoana făcatoare de minuni. Pictura bisericii a fost efectuată în tehnica tempera cu multă grijă, în 1961. Biserica a funcţionat fără cele două turle timp de 30 de ani, acestea urmând să fie ridicate abia în 1905.
La Mânăstirea Nicula a existat o şcoală antică, unde instruiau copiii din sălăşluirile alăturate,călăuziţi de o serie de călugări. Tinerii au deprins nu doar concepţiile de carte, ci şi talentul de a picta icoanele, ceea ce a făcut ca vreme de aproape două secole să dăruiască Ardealului o multitudine de icoane.A fost închisă în anul 1859 dar continuându-şi activitatea sub îndemul Sfintei Evanghelii şi arta pictării icoanelor.După incendiul din 1973 a început colectarea obiectelor de cult,formându-se un muzeu al mânăstirii ,care are astăzi o valoare importantă şi autentică legată de arta populară.Deschis în 1997,muzeul cuprinde cărţi vechi, icoane pe sticlă şi lemn, precum si obiecte sau cărti de cult, între care Biblia de la 1795 a lui Ioan Bob, Evanghelia lui Constantin Voievod, un Liturghier de la Manastirea Hurez din anul 1711,alături de care se găsesc icoane din secolele XVI-XVIII.
Să aflăm povestea faimoasei icoane a Maicii Domnului de la Nicula: a fost pictată în anul 1681, de către preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este lucrată pe scândură de brad, întărită cu două cingătoare de brad. Icoana a fost donată de Ioan Cupsa, care a cumparat-o de la preotul Luca.Conform unui proces verbal scris de câţiva militari austrieci,icoana a lăcrimat continuu între intervalul 15 februarie şi 12 martie 1699.După diferite evenimente neplăcute prin care icoana a trecut,in prezent este adăpostită de biserica din zid unde se slujesc şi sfintele slujbe şi este scoasă în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului şi se face înconjurul bisericii cu aceată icoană.
Există foarte multe mărturi cu privire la ’’minunile’’care au avut loc datorită icoanei cum ar fi vindecarea unor boli etichetate de medici ca fiind incurabile,inclusiv de cancer apărând în acest an şi o carte intitulată Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Nicula şi minunile ei.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Date de contact: Nicula, Cluj, telefon: 0264 241 835 |