- Este in sat Nămăiești, comuna Valea Mare-Pravat, Judet Argeș
- Poarta Hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” si „Izvorul Tamaduirii”
Manastirea Namaiesti se afla intr-o zona cu stravechi urme istorice si este de un pitoresc deosebit…
Manastirea Namaiesti se afla intr-o zona cu stravechi urme istorice si este de un pitoresc deosebit. Manastirea este ascunsa intr-o stanca la altitudinea de 765 de metri. Nu sunt date exacte privind intemeierea schitului, dar din legendele transmise pe cale orala, din stramosi, este pomenit si numele domnitorului Negru Voda, acelasi care a poruncit construirea manastirii din balada Mesterul Manole (Curtea de Arges).
Tot conform legendelor, se spune ca trei ciobani care-si pasteau oile pe locul unde este construita manastirea au adormit si au avut acelasi vis, in care li s-a aratat un inger si le-a spus ca in acea stanca exista o icoana a Maicii Domnului. Ciobanii si-au povestit dimineata visul si au hotarat sa se mute in alt loc, dar visul s-a repetat si a treia oara li s-a aratat in vis chiar Maica Domnului care le-a si aratat in vis unde este intrarea in grota.
Se spune ca tot atunci le-a spus Maica Domnului ca numarul vietuitorilor din manastire va fi mereu 33 adica numarul de ani traiti pe pamant de Mantuitorul Iisus. Icoana despre care se spune ca a fost gasita in stanca de catre cei trei ciobani se pare ca este printre cele mai vechi din toata crestinatatea si se zice ca este una dintre cele 12 icoane pe care le-a pictat Sfantul Apostol Luca la cererea Maicii domnului pentru ca fiecare apostol sa aiba cate una.
Icoana respectiva a fost adusa pe meleagurile noastre de catre insusi protectorul Romaniei Sf. Apostol Andrei, care a propovaduit in Dobrogea si a plecat apoi catre un templu paganesc inchinat lui Zamolxes. Apostolul Andrei n-a gasit pe nimeni in grota si adresandu-se celor cu care calatorea le-a spus Nemo est, adica nu este nimeni si de-aici a ramas si numele localitatii Namaiesti.