- Este în comuna Ceahlau Județ Neamt
- Construit în anul 1993
- Poartă Hramul Schimbarea la fata si Stefan cel Mare si Sfant
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Manastirea Muntele Ceahlau se afla pe muntele Ceahlau la o altitudine de 1700m. Manastirea a fost construita din lem, iar materialele au fost aduse cu elicopterele Armatei Romane…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu sunt
- Sărbătoare anuală: 6 august
Din timpuri indepartate, in jurul muntilor cu atat mai mult in jurul Ceahlaului eu existat multe schituri, manastiri si pesteri de pustnici, calugari si calugarite. Multe au trecut prin perioade grele si au disparut din cauza avalanselor de zapada sau stanci ori ale flacarilor.
Acestor intemperii cat si a trecerii timpului in zona Ceahlaului a supravietuit doar Manstirea Durau, dar aici au fost multe schituri cu obsti de calugari si calugarite, dintre care au si fost consemnate in lucratile de specialitate cateva, care din pacate au disparut.
In anul 1992, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei Daniel, a initiat infiintarea manastirii Ceahlau, fiind principalul ctitor al lacasului. Asezamantul este construit pe un platou al muntelui ce este inconjurat de stanci mari. Aproape de Manastire se afla si cabana Dochia si statia meteorologica Toaca.
Materialele de constructie necesare au fost transportate cu ajutorul elicopterelor Armatei Romane. In august 1993 constructia bisericii a fost terminata. In pridvor deasupra usii de intrare in pronaos se afla pisania pe care scrie in marmura ce consemneaza intraga istorie a manastirii astfel:
„Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu lucrarea Sfantului Duh, s-a ridicat aceasta sfanta manastire cu hramul „Schimbarea la Fata” si „Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfant in memoria sihastrilor calugari si calugarite care s-au nevoit in aceste parti de-a lungul vremurilor coborand prin rugaciune, cerul pe pamantul Moldovei si inaltand sufletele oamenilor in imparatia lui Dumnezeu.”
Date de contact: com. Ceahlau, judet Neamt. |