De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc de reculegere, ai cărei pereţi „vorbesc şi respiră” secole de istorie!
- Este în Deleni, Județ Vaslui
- Construit între anii 1540-1546
- Poartă Hramul „Acoperământul Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Ctitor: sluger Lucian Buznea şi soţia sa, Maria
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 1 octombrie
Mănăstirea Moreni se află în localitatea Deleni, la aproximativ 27 de km de oraşul Vaslui, şi îşi are începurile cândva în prima jumătate a sec. al XVI-lea, între anii 1540-1546. Îi are ca şi ctitori pe slugerul Lucian Beznea şi soţia sa, Maria. Biserica de lemn a fost pentru prima dată menţionată documentar în anul 1546.
Durata de viaţă a biserii s-a întins până în anul 1770, când a fost dărâmată. În anul 1853, pe locul acesteia, se va ridica o biserică, tot de lemn, de credincioşii, pe nume Horduna şi Giuşca. Istoria bisericii este una zbuciumată, astfel că în anul 1883, când ieromonahul Nicon Sîrbu, părăseşte această lume, biserica se va desfiinţa. În anul 1935, să se înfiinţeze din nou. În anul 1958, este defiinţată din nou.
Din cadrul ansamblului monahal Moreni intră biserica şi clopotniţa veche, biserica-paraclis, turnul clopotniţă, trapeza, chiliile, trapeza, muzeul de artă religioasă, biblioteca, clădiri anexe şi zidul de incintă. În anul 1990, biserica va fi reînfiinţată, prin binevoinţa Preasfinţitulu Eftimie, Episcopul Romanului şi Huşilor, iar ca stareţ va fi numit ieromonahul Meletie Mercaş. În anul 1991, lăcaşul va fi adus la rang de mănăstire de maici. În prezent, biserica adăposteşte moaştele sfinţilor mucenici Tarahie, Prov şi Adronic, care au fost aduse tocmai de la Ierusalim.
Turnul clopotniţă are o înălţime de 23 de m şi este o frumoasă contrucţie care impresionează prin armonia proporţiilor. Când ajungi la mănăstire, eşti întâmpinat de o poartă sculptată în lemn de stejar, străjuită de o parte şi de alta de câte o coloană torsată şi cu acoperiş din şindrilă în două ape. Poarta este decorată cu scene religioase în altoreflief, operă a sculptorului Ionel Bulgaru, realizată în anul 1996.
Ansamblul monahal Moreni deţine şi un muzeu, care adăposteşte colecţii de obiecte religoase precum, candele şi potire de argint, sfeşnice, o troiţă, cărţi din secolele XVIII-XIX şi multe altele. De asemenea, în cadrul muzeului se găsesc şi obiecte arheologice, care au fost descoperite în apropiere de mânăstire, precum, unelte de silex ce datează din paleolitic, unelte din cultura Cucuteni, monede de argint şi bronz etc.
Cei care doresc să înnopteze la mănăstire, există şi posibilităţi de cazare. Pentru a ajunge la mănăstire se merge pe DN 24 (Vaslui-Bârlad) şi se trece prin localităţile Crasna, Costeşti.
Date de contact: Localitatea Deleni, judeţ Vaslui, nr. telefon: 0235.345.226. |