- Este în Podari, Județ Dolj
- Construit în anul 1397
- Ctitor: Mircea cel Batran
- Poartă Hramul „Sf Dumitru si Sf Ilie”
Conform traditiei se spune ca manastirea a fost ridicata pe locul unde Mircea cel Batran a ridicat o bisericuta de lemn ca multumire pentru victoria pe care a avut-o in fata turcilor la Rovine si in memoria celor ce au cazut pe campul de lupta in acea batalie….
- Cod monument Istoric: DJ-II-a-A-08203
Manastirea Jitianu, este o manastire de calugari care se afla in comuna Podari, Judetul Dolj si are hramurile Sf. Dumitru si Sf. Ilie. Locatia mai exacta este la aproximativ 8 kilometri spre sud de Craiova, aproape de soseaua Craiova – Calafat, la marginea de est a satului. A fost ctitorita de catre Mircea cel Batran in anul 1397.
Locasul actual este datat din perioada dintre anii 1654-1658. Este a doua biserica de piatra ca vechime, din tinutul Craiovei.
Inainte de anul 1628, manastirea Jitianu se afla inchinata manastirii Sf. Pavel din Muntele Athos. Printre ctitori se afla si domnita Balasa si inaintea ei au fost si boierii Bengesti si Maria din Obede, ale caror oseminte se afla ingropate la manastire. Actuala manastire a fost ctitorita de catre domnita Balasa si sotia domnitorului Constantin Basarab Carnu. A fos terminata in anul 1701 cand s-au zugravit si chiliile, conform unei inscriptii datate din anul 1731. Arhimndritul Dorotei Craioveanul face reparatii bisericii in anul 1812, iar alte reparatii in anul 1856 cand a fost restaurata si pictura.
Dupa ce Alexandru Ioan Cuza a dat legea secularizarii in 1864, la Jitianu n-a mai fost viata monahala si a ramas ca biserica parohiala a satului Balta Verde pana in anul 1914, cand din cauza gradului avansat de degradare a fost inchisa. Intre anii 1864 – 1873, in fosta manastire a functionat o scoala de agricultura, care a fost mutata la Herastrau-Bucuresti. Manastirea detine si un frumos muzeu in care se gasesc obiecte de arta specifica bisericeasca de diferite genuri: pictura de icoane, sculptura in lemn, broderii si tesaturi provenind din diferite regiuni ale tarii.
Intre anii 1925 – 1932, comisia Monumentelor Istorice, ajutata si de credinciosi, a reparat biserica fara a-i aduce modificari esentiale. Dupa 1939, manastirea a fost locuita de maici. Acestea au construit chiliile actuale si au infiintat ateliere de tesatorie, cusaturi si covoare. Dupa mai multe incercari, mnastirea a fost reinfiintata in anul 2001, tot ca manastire de maici. In prezent, viata monahala de la Jitianu a capatat o noua directie, ea devenind, de curand, manastire de calugari.
Date de contact: comuna Podari, judeţ Dolj.