- Este în satul Mănăstirea Humorului, Județ Suceava
- Construit în 1530
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor
Mănăstirea Humor este una dintre cele mai frumoase şi mai cunoscute mănăstiri din Romȃnia…
- Cod monument Istoric: SV-II-a-A-05570
- Trasee amenajate: da
- Ctitor: Toader Bubuiog
- Sărbătoare anuală: 15 august
Biserica este înzestrată cu obiecte preţioase şi manuscrise de către Ştefan cel Mare. În anul 1527, mănăstirea a fost jefuită şi distrusă de tătări, iar ruinele se pot vedea şi astăzi, la aproximativ 300 de metri de actuala biserică, care a fost ridicată în anul 1530 de către Toader Bubulog şi sotia sa Anastasia, iar după 3 ani o echipă de patru meşteri a executat decorarea bisericii. Datorită repetatelor renovări, mănăstirea a rămas în picioare. Aceste renovări au avut loc in anii 1868, 1888, 1960-1961, 1967-1970, iar restaurarea picturii a fost făcută între anii 1971-1972.
În anul 1786, la anexarea Bucovinei de către imperiul Habsburgic este desfiinţată şi funcţionează ca biserică de mir pȃnă în anul 1991, la 1 august, este reactivată ca mănăstire cu obştea alcatuită din maici. Această mănăstire a fost un important centru de cultură încă de la începutul înfiinţării sale. Arhitectura monumentului sacru de la Humor este interesantă prin edificiul de plan treflat fără turla pe naos, elementul particular este pridvorul deschis cu arcade.
O noutate este tainiţa situată deasupra gropnitei. Din pridvor se pătrunde în pronaos, iar mai departe în camera mormintelor şi în naos. În camera mormintelor, bolta este acoperită cu scene din viaţa Sfintei Fecioare Maria. Sunt remarcabile icoanele bizantine, portretele ctitorilor şi pietrele de mormȃnt. În naos sunt pictate chipuri de sfinţi, ciclul Patimilor şi Învierea, iar pe boltă este Iisus Hristos Pantocrator.
Pictura exterioară este executată de maestrul Toma şi sunt considerate cele mai vechi fresce în aer liber din Bucovina despre care criticul Vasile Dragut spune „… îşi spune cuvȃntul o sărbătorească orchestraţie de culori calde, pe suportul cărora roşul se detaşează cu strălucire”. Unică prin valoare, în pictura noastră veche este imaginea Maicii Domnului cu pruncul din timpanul portalului.
În pridvor este zugrăvită „Judecata de Apoi”. Din păcate intemperiile şi-au spus cuvȃntul şi au sters în mare parte peretele nordic, dar cel dinspre sud se constituie într-un real tezaur. Absidele bisericii cuprind Cinul (Deisis), rugăciune a tuturor sfinţilor, proprie numai picturii exterioare din Bucovina, frescă de amploare considerată şi ea o invocaţie la apărarea Moldovei în faţa ameninţării semilunei.
Date de contact: satul Mănăstirea Humorului, Județ Suceava, nr. telefon: 0744.827.316. |
|
|