- Este în Iasi, Județ Iasi
- Construit între anii 1582-1584
- Poartă Hramul Inaltarea Domnului
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Numele manastirii provine de la cartierul Galata din Constantinopol (Istanbulul de azi), unde locuiau domnii moldoveni ce mergeau la inalta poarta pentru a primi firmanul de domnie…
- Cod monument Istoric: IS-II-m-A-03940
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu sunt
- Sărbătoare anuală: 40 zile dupa Paste
Manastirea Galata se afla in Iasi si are hramul Inaltarea Domnului.
Intre anii 1574 – 1579, in prima sa domnie, Petru Schipul, construieste, la poalele dealului Galata o biserica ce este cunoscuta ca „Galata din Vale”, „Galata de jos”, sau „Galata de sub deal”. Aceasta biserica a avut o „viata” scurta,pentru ca la terminarea zugravirii ei, din cauza unei alunecari de teren s-a prabusit, si a ramas din ea doar clopotul pe care este inscriptionata data 7087 (1579) luna martie 25 si care poate fi vazut si acum in curtea noii manastiri.
Petru Schopul in a doua sa domnire construieste „Galata din deal” in anul 1582, dupa lupta de la Bogdanesti. A fost terminata si sfintita in anul 1584. Ea a fost construita ca o cetate cu ziduri groase din piatra si cu un turn clopotnita, care prin pozitia sa strategica a asigurat loc de refugiu pentru domn si familia sa. Pentru aceasta a construit si Casa Domneasca.
A fost construit si un corp de chilii pentru adapostirea calugarilor, staretia ca locuinta pentru staret, trapeza, bucatari si arhondaricul pentru cazarea oaspetilor. Domnul Petru a daruit inca de la inceput manastirii valoroase odoare, obiecte de cult, vesminte si i-a dat mosii. Numele manastirii provine de la cartierul Galata din Constantinopol (Istanbulul de azi), unde locuiau domnii moldoveni ce mergeau la inalta poarta pentru a primi firmanul de domnie. Galata poate fi tradus din limba turca in romana prin cuvantul „poarta”.
In toamna anului 1762 un incendiu a ars catapeteasma si toate obiectele din biserica, dar a fost reinzestrata de catre domnul Grigore Callimachi intre anii 1761 – 1769, iar pictura a fost refacuta de Vasile Dubrovski in anul 1811. Intre anii 1834 – 1849, domnul Mihail Sturdza a adaugat inca un etaj la cladirea turnului clopotnita. Manastirea este o oaza de liniste si merita trecuta pe lista de obiective de vizitat. Consultati vremea-iasi.ro si nu ezitati sa o vizitati. De asemenea, daca aveti timp la dispozitie, va puteti interesa si innopta si cateva zile.
In anul 1865, in incinta manastirii a functionat o scoala de sericicultura, condusă de M. Viltimescu. In apropierea manastirii a functionat un ospiciu de infirmi, administrat de catre Epitropia Sf. Spiridon. Apoi un timp manastirea a functionat ca penitenciar avand ateliere de cizmarie, fierarie, lingurarie, tamplarie si olarie. In anul 1990, cu binecuvantarea IPS Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Manastirea Galata a fost reinfiintata, de data aceasta, ca manastire de maici si in cladirea casei domnesti exista un atelier de croitorie de vesminte liturgice si broderie.
Orar de vizită: intre orele 7-12; 13-16 |
|
Date de contact: Strada Manastirii, nr 4, localitate Iasi, judet Iasi. |