De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai frumoase și mai reprezentative monumente istorice din secolul al XVII lea din toată zona de vest a țării, unul din punctele de mare interes de pe teritoriul municipiului Arad!
- Este în Arad, Județul Arad
- Construit între 1760-1762
- Poartă Hramul „Sf. Simeon Stâlpnicul” (biserica veche de piatră), „Acoperământul Maicii Domnului” (biserica nouă), „Sf. Apostoli Petru și Pavel” (biserica de lemn din Saliștea), „Nașterea Maicii Domnului” (paraclis)
- Cod monument Istoric: AR-II-a-A-00500
- Sărbătoare anuală: 1 Septembrie
Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul- cunoscută și ca Mănăstirea Gai, se află în nord-vestul Aradului și a fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici un luptător din partea Aradului, Bihorului şi Halmagiului, (1751-1768), pentru a fi folosită de urmașii săi.
După ce în 1861 vechea catedrală a Aradului a fost dărâmată, rămășițele pământești ale episcopilor înhumati acolo au fost strămutate și înmormântate la Gai, în interiorul altarului. Reînființată în 1964, biserica funcționează ca lăcaș de maici, având hramul Sfantul Simeon Stalpnicul, prăznuit la 1 septembrie.
În ceea ce privește arhitectura, biserica şi conacul sunt construite în stil baroc , într-un plan în forma literei U, datorită celor două ieșinduri spre răsărit, marcate de absida bisericii și cea a unui paraclis interior din zona de nord-est a conacului.
Se remarcă turnul bisericii,prevăzut cu un acoperiș piramidal, compus din pante arcuiteimpresionând prin cele două registre și cornișa bogat ornamentată. În axul turnului este poziționată ușa de acces în biserică, ce prezintă un ancadrament de formă dreptunghiulară ce este cioplit în piatră de gresie. Fațada de răsărit a construcției este impunătoare și bogat ornamentată, în nota caracteristică acestor construcții de epocă.
În interior, planul bisericii este cel caracteristic bisericilor ortodoxe: altar, naos și pronaos, având o curbură largă. În partea de răsărit se află absida semicirculară a altarului, având la exterior forma poligonală. Se remarcă masa altarului, cioplită din marmură roșie, dar și arhitectura iconostasului în stilul neoclasic, din lemn, al cărui pictură a fost realizată de Stefan Tenetchi în anul 1767, în stilul Renașterii italiene târzii. Iconostasul are 22 de icoane pictate tot în stil italienesc.
De o frumusețe deosebită sunt și ușile împărătești, având o ornamentație bogată și inspirate din stilul roccoco şi decorate cu scoici, flori de trandafiri şi vrejuri, dar și impresionanta colecție de „Valori de artă veche românească”, o colectie aflată în interiorul vechiului conac și care reprezintă o splendidă imagine a artei vechi din acest colț de țară.
Date de contact: Str. Dunării, Nr. 170 Arad,Județul Arad; Telefon 0257.271.722.