- Este în Şumuleu Ciuc, Județul Harghita
- Anul ridicării: a doua jumătate a secolului al XVIII-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea din Şumuleu Ciuc este un monument de arhitectură, în frumosul stil neoclasic…

- Coduri monument Istoric: HR-II-a-A-12745 HR-II-m-A-12745.01 – biserica HR-II-m-A-12745.02 – mănăstirea
- Trasee amenajate: da
Ramura observantă a ordinului franciscan s-a stabilit la Şumuleu Ciuc în jurul anului 1440, după cum atesta bula papei Eugen al IV-lea; în act se permiteau şapte ani de indulgenţă tuturor celor care sprijineau, prin donaţii, mănăstirea care se afla în construcţie la Şumuleu Ciuc sau care o vizitau în săptămâna sărbătoririi vizitei Fecioarei la Elisabeta (2 iulie). Biserica veche construită în acele timpuri era amplasată pe lângă latura sudică a bisericii actuale. Aceasta a fost proiectată în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea de către arhitectul Konstantin Schmidt din Târgu Mureş, iar depunerea pietrei de temelie a avut loc în mai 1804; sfinţirea lăcaşului de cult s-a realizat abia în data de 20 august 1876.
Mănăstirea franciscană este construită în stilul baroc, cu influenţe neoclasice.
Este o clădire amplă ce cuprinde o navă cu sacristia anexată laturii sudice. Faţada principală este dominată de două turniri vestice acoperite de coifuri în stil baroc, volumul fiecărui turn devenind din ce în ce mai proeminent la fiecare nivel, ceea ce sporeşte dinamica faţadei. Între cele două turnuri se ridică partea centrală a faţadei, completată de doi pilaştrii înalţi şi care se încheie în fronton triunghiular cu o nişă semicirculară (unde este amplasată o copie fidelă după statuia Fecioarei). Liniile arcuite apar şi la nivelul ferestrelor şi al timpanului faţadei principale (elemente preferate ale neoclasicilor).
Decoraţia interioară este la fel de interesantă. Bolta cilindrică este susţinută de stâlpi ce prezintă cornişe arcuite. Altarul prezintă un baldachin format din volute şi un tabernacol de sine stătător, decorat cu ghirlande de flori şi cununi de spice de grâu.
În vârful cupolei poate fi văzut Agnus Dei înconjurat de raze, iar sub calotele cupolei se află un crucifix ce are de o parte şi de alta îngeri închinîndu-i-se.
Figura centrală a altarului principal este statuia Maicii Domnului, reprezentată după tipologia Maria in sole. Aceasta are la picioare globul pământesc şi luna şi poartă în jurul capului o aureolă formată din 12 stele. În mâna dreaptă se află sceptrul împărătesc, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Isus.
În corul bisericii este amplasată o strană tripartită cu baldachin decorată cu basoreliefuri în lemn.
Cele şase altare secundare ale bisericii au o structură unitară şi, la fel, ornamente neoclasice.
Amvonul cu basoreliefuri poleite are formă poligonală, iar pe uşa lui este reprezentat Moise cu cele două table ale legii.
Curtea interioară are formă dreptunghiulară. Faţada spre această curte prezintă la parter arcade semicirculare, iar la etaj un coridor deschis cu arcade, mai puţin în cazul laturii vestice, unde există ferestre dreptunghiulare.
Faţadele de nord, de est şi de vest sunt marcate de diverse cadrane solare pictate. Mănăstirea este un adevărat monument istoric, dar piesa cea mai importantă o reprezintă statuia Sfintei Maria, de o calitate şi dimensiuni unice.
Date de contact: Calea Scaunului nr. 148.