- Este aproape de satul Mitocu Dragomirnei, Județ Suceava
- Construit în perioada 1602-1609
- Poartă Hramul „Pogorȃrii Sfȃntului Duh”
- Deschis turiștilor
Această frumoasă mănăstire pare a fi zidită pentru a înfrunta înălţimile, în căutare de mai multă lumină, în apropierea codrilor, umbrită de o perdea de brazi şi oglindită maiestuos în apa lacului din apropiere…
- Cod monument Istoric: SV-II-a-A-05577
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: sărbătorit în duminica de la 50 de zile după Paști
Acest lăcaş de închinare, prin vechimea sa, prin originalitatea stilului, prin eleganţa şi soliditatea formei, prin pitoresc, trezeşte admiraţia fiecărui vizitator, astfel că în faţa ei evlaviosul închinător este tot atȃt de impresionat ca şi istoricul şi omul de artă.
Eleganţa ciudată a monumentului dă un plus de frumuseţe zonei care, în sine, produce o impresie de neuitat prin peisajul minunat. Mănăstirea are o siluetă unică datorită rafinamentului cu o rigoare şi proporţii geometrice ce o disting dintre toate celelalte monumente medievale, atrăgȃnd încă de timpuriu atenţia specialistilor care marchează profunda ei originalitate.
Complexul de artă medievală mănăstirea Dragomirna este compus din biserica mică sau a schitului, biserica mare, zidurile de apărare, vechea clădire a egumeniei, cele cinci turnuri, chiliile şi paraclisul. Odată păşind în biserică, nu putem să nu remarcăm înălţarea graduală a camerelor, începȃnd cu pridvorul şi mergand spre altar, bogata reţea de nervuri aliniate aproape peste tot, colorate în rosu, albastru şi auriu, şi încărcarea lor cu linii.
Ctitorul acestei mănăstiri este Anastasie Crimca, fiul negustorului sucevean Ioan Crimca şi al Cristinei. Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în anul 1602, iar înainte de construirea ei pe locul acela a fost o biserică mai mică. Această bisericuţă poate fi vazută încă în curtea mănăstirii Dragomirna, fiind de fapt prima ctitorie a lui Anastasie, împreună cu rudele sale Lupu şi Simion Stroici.
Acea bisericuţă stă sub hramul Sfintilor Ilie, Enoh şi Ioan Botezatorul, iar la scurt timp după ce Anastasie Crimca a fost numit Mitropolit al Moldovei, a început construirea Mănăstirii. Lucrările au fost terminate în anul 1609, iar mănăstirea a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorȃrii Sfȃntului Duh, care ii este şi hram.
Date de contact: aproape de satul Mitocu Dragomirnei, aproximativ doisprezece kilometri de Suceava, Județ Suceava, nr. telefon: 0230525241/ 0230533839. |
|
|