- Este in sat Schiulesti, comuna Izvoarele, Judet Prahova
- Construit in 1745
- Poarta Hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”
Manastirea Crasna dateaza din anul 1745 si a fost construita de postelnicul Dinu Constantin Potlogea, fiul preotului Radu Potlogea, intr-o poiana singuratica inconjurata de cateva chilii pustnicesti…
Manastirea se afla la 50 de kilometri nord de Ploiesti pe soseaua Ploiesti-Brasov prin Valenii de Munte – Cheia, pe raza comunei Izvoarele si este construita in padure langa paraul Crasna la poalele muntilor Ursoaia. Este o asezare monahala retrasa despre care se stie ca prima datare este din anul 1745 si era un schit de calugari cu o mica biserica de lemn, ce probabil a fost intemeiata de cativa sihastrii de la Valeni.
Biserica a avut hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena” si era inconjurata doar de cateva chilii pustnicesti.
Primul staret al manastirii a fost chiar ctitorul ei, postelnicul Dinu Constantin Potlogea fiul preotului Radu Potlogea, care inainte de a se calugari a fost proprietarul locului pe care a fost construit asezamantul si pe care l-a donat schitului si construieste chilii in care s-au mutat calugari de la Cheia, Ciolanu.
Din cauza secularizarii averilor manastiresti in anul 1864, schitul decade si cei 2-3 calugari ramasi ii schimba numele in Crasna si il inchina manastirii Cheia. In anul 1920 singurul calugar ramas este pradat de ocnasii de la Slanic. Abia in anul 1964 schitul incepe sa-si revina si sa fie refacut de catre staretii Ghedeon, Galaction si Nicodim.
Biserica schitului este construita in forma de cruce. Naosul este despartit de pronaos prin 4 coloane ce sustin o arcada a boltei. Usa de la intrare in pronaos este sculptata in lemn, iar Catapeteasma lucrata la Viena si are o sculptura minunata si acoperita cu foita de aur.Pridvorul fiind mai jos decat restul constructiei lasa impresia ca a fost adaugat mai tarziu si nu este pictat ci doar varuit cu alb.
Acoperisul este din sindrila, iar pardoseala din placi de piatra. Pictura a fost facuta de catre un pictor necunoscut intre anii 1832 – 1834. Clopotnita se afla la 40 de metri de biserica si este construita din caramida, piatra si acoperita cu sindrila. Intre clopotnita si biserica a fost construit un aghiasmatar frumos din aceleasi materiale ca si clopotnita, dar acoperit cu tabla.
In 1983 biserica a fost renovata, iar in 1991 s-a repictat de Ioan Chiriac prin grija Prea Fericitului Patriarh Teoctist. Dupa 1989 biserica a fost renovata si repictata si s-a construit un monument al eroilor, o cladire cu etaj pentru oaspeti, iar alaturi de ea o cladire masiva din piatra si caramida cu doua etaje, cu chilii. A fost ridicata si o a doua biserica din caramida si beton, acoperita cu tabla. Este o constructie dubla ce contine si un paraclis. In anul 2001 schitul a devenit manastire.