- Este in Cotmeana, Judet Arges
- Construit in anul 1385
- Poarta „Hramul Buna Vestire” si „Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul”
Manastirea Cotmeana este cea mai veche manastire din Tara Romaneasca si este un important monument medieval in sud-estul Europei…
- Cod monument istoric: AG-II-a-A-13622
- Ctitor: Radu I, Dan I, Mircea cel Batran
- Sărbătoare anuală: 25 martie – Hramul Buna Vestire; 29 august – Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul.
Manastirea Cotmeana se afla in comuna Cotmeana, in judetul Arges, la aproximativ 30 de kilometri de Ramnicu Valcea si la 32 de kilometri de Pitesti, localitati intre care drumul este modernizat. Prima atestare documentara a manastirii este din 20 mai 1388, intr-un hrisov al lui Mircea cel Batran catre manastirea Cozia.
Primul ctitor care a si ridicat-o din temelii a fost Radu I, domnul Tarii Romanesti intre anii (1377-1389). Cel care a refacut manastirea a fost Voievodul Mircea cel Batran intre anii (1386-1418), devenind cea mai importanta dintre ctitoriile sale.
Manastirea era si un excelent popas pe drumul dintre Pitesti si manastirea Cozia. Hramul manastirii este Buna Vestire si i-a fost adaugat si hramul Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul.
Manstirea Cotmeana a fost restaurata in anul 1711 de catre Constantin Brancoveanu, domnul Tarii Romanesti. Se inlocuiesc ancadramentele de piatra ale ferestrelor si usii de la intrare in naos. In perioada in care la Cozia vietuiau Ieromonahii Ilarion si SOfronie, se largeste pronaosul si se adauga un pridvor cu arcade pe latura nordica.
Alte restaurari au avut loc in anii 1922-1924, 1959, 1972 sub supravegherea Directiei Monumentelor Istorice.
Ansamblul feudal Cotmeana este format din biserica, turn, clopotnita si zidurile de incinta prevazute cu goluri de tragere, complexul fiind construit in scopuri strategice si de aparare.
Biserica este construita din caramida si este ornamentata la exterior, sub cornisa zimtata, cu discuri ceramice colorate utilizate prima oara in Tara Romaneasca in scop decorativ. In patrimoniul manastirii se afla si cel mai vechi clopot din Tara Romaneasca, ce a fost daruit de catre jupanul Dragomir in anul 1385. In Muzeul Judetean Arges sunt expuse monede de aur si discuri de teracota ce au fost gasite in timpul sapaturilor arheologice de la Cotmeana.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a insemnat si secularizarea manastirii, care s-a vazut obligata sa devina biserica parohiala, intrand intr-un nemeritat con de umbra.
In anul 1990, ca in cazul multor alte asezaminte monahale, cu osteneala si binecuvantarea P.S. Calinic al Argesului si manastirea Cotmeana a fost redeschisa formandu-se o obste monahala compusa din noua vietuitori si se savarseste si Sfanta Liturghie in fiecare zi, iar miercurea si vinerea taina Sf. Maslu si Molifetele Sf. Vasile cel Mare.
Candela credintei crestine a poporului roman-ortodox, dainuie de peste 620 de ani in acest altar stramosesc care este manastirea Cotmeana. Manastirea Cotmeana a fost practic rectitorita intre anii 1990-2005, prin grija directa a parintelui Staret Ioasaf si a binecuviosului Episcop Calinic al Argesului si Muscelului. Langa biserica veche ce este conservata ca monument istoric, a fost adaugata o biserica noua impunatoare care are hramul Acoperamantul Maicii Domnului, s-au construit chilii si o trapeza cu gospodarii anexe, astfel manastirea devenind un impunator complex manastireasc care atrage saptamanal mii de pelerini din tara si din strainatate.
Date contact: Cotmeana, judet Arges.