- Este in comuna Corbi, Judet Arges
- Construit in sec. XIV
- Poarta Hramul „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Ap. Petru și Pavel”, „Sf. Vv. Neagoe Basarab”
Manastirea este un ansamblu partial rupestru din secolul XIV, reinfiintat in anul 1512, in perioada domnitorului Neagoe Basarab…
Manastirea este un ansamblu partial rupestru din secolul XIV, reinfiintat in anul 1512, in perioada domnitorului Neagoe Basarab.
Biserica manastirii este sapata in stanca de gresie. Langa biserica se afla trapeza (sala de mese) care este sapata tot sub stanca, despre care se spune ca a fost folosit de catre Neagoe Basarab ca si tribunal in aer liber pentru a face judecati publice. Manastirea este situata la 400 de metri de centrul comunei Corbi, pe malul stand al Raului Doamnei. Aceasta localitate este atestate ca fiind locul de bastina al Corvinilor.
Inca se pot vedea ruinele casteluilui lui Voicu, tatal lui Ioan Corvin. Peretele masiv de stanca in care este sapata biserica este inalt de peste 30 de metri si lung cam de 15 metri.
Conform primei atestari documentare manstirea este din 23 iunie 1512, dar se pare ca biserica ar fi existat dinainte de aceasta perioada. Monahia Magdalina era fiica si sotie de boier, era proprietara ereditara a mosiei de la Corbi, infiinteaza sau reinfiinteaza conform unor informatii certe Manastirea de la Corbii de Piatra cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” si a fost inchinata domnitorului Neagoe Basarab astfel locasul primeste statut de manastire domneasca.
In anul 1882, in timpul slujbei de Inviere, perestele vestic al naosului s-a surpat dar nu a ranit pe nimeni. Iar in vara credinciosii au adus mesteri pentru a reconstitui peretele surpat. Biserica este deosebit de valoroasa pentru modul in care a fost implantata in munte cat si pentru pictura care o impodobeste si care este de cea mai pura traditie bizantina si care dateaza din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme.
Lacasul este cunoscut si sub numele de „Schitul lui Jghiab”. Initial biserica avea 2 altare pe un singul naos, caracteristica prin care biserica este unica in Romania, ambele altare fiind realizate in spirtul ortodox bizantin al perioadei aceleia. La aproximativ 300 de metri de biserica se poate vedea piatra si stanca haiducului Corbean Zdrelea.
Manastirea a avut si alte nume ca Monastirea Meris sau Monastirea Merisului. Monahia Magdalina, ctitora restauratoare a lacasului, este matusa voevodului Neagoe Basarab, astfel inchinarea manastirii catre domnitor nu este surprinzatoare.
In ziua de azi manastirea este deschisa si se fac si slujbe zilnice in ea, iar duminica si de sarbatori se savarseste si Sfanta Liturghie, nu doar de Sfintii Apostoli Petru si Pavel cum s-a practicat pana in anul 2003, praznic care a fost preluat gresit de catre localnicii evlaviosi ca fiind hramul manastirii.
Explicatia pentru care s-a preluat si perpetuat traditia ca de 29 iunie sa se faca parastas a fost pentru ca domnitorul a cerut ca dupa moartea sa sa se faca parastas odata in an, in orice zi, si pentru ca pe data de 29 iunie calugarii mergeau sa ia dania anuala a domnitorului s-a mentinut aceasta zi si ca pomenire dupa moartea lui si cu timpul nu s-a mai slujit decat in acea perioada o data pe an pentru traditia parastasului, astfel s-a adoptat, eronat, acest praznic si ca hram al manastirii.