- Este în Slatina, Județ Olt
- Datare din secolul al XVI-lea
- Poartă Hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”
- Ctitor: Mihai Viteazu
Manastirea Clocociov este o manastire de maici ce se afla intr-o depresiune flancata de doi versanti si daca acestia nu v-au convins ca zona este minunata privelistea care se deschide catre raul Olt sigur va va bucura…
Aceasta frumoasa manastire se afla in partea de sud a orasului Slatina si strajuieste de veacuri aceasta zona, pastrandu-si nealterata traditia.
Prin tumultuosul sau trecut istoric aceasta monument se numara printre frumoasele asezari manstiresti de renume ale judetului Olt. Pentru a-i afla trecutul trebuie sa ne uitam in documentele ce-i atesta existenta din secolul XVI-lea din vremea lui Neagoe Basarab.
In anul 1628 greutatile se abat si mai dur asupra manastirii ca urmare a cutremurului si a unor incendii care ii distrug mare parte de avere si carti importante aflate in biblioteca.
Manastirea Clocociov este o manastire de maici ce se afla intr-o depresiune flancata de doi versanti si daca acestia nu v-au convins ca zona este minunata privelistea care se deschide catre raul Olt sigur va va bucura. Aceasta frumoasa manastire se afla in partea de sud a orasului Slatina si strajuieste de veacuri aceasta zona, pastrandu-si nealterata traditia. Prin tumultuosul sau trecut istoric aceasta monument se numara printre frumoasele asezari manstiresti de renume ale judetului Olt. Pentru a-i afla trecutul trebuie sa ne uitam in documentele ce-i atesta existenta din secolul XVI-lea din vremea lui Neagoe Basarab.
Ca si celelalte manastiri romanesti, nici aceasta nu a fost ferita de greutati de-alungul istoriei, intemperiile si cotropitorii punandu-si amprenta asupra ei. Un act important din istoria manastirii arata ca a fost subordonata manastirii Cutlumus din Sf. Munte Athos.
In anul 1628 greutatile se abat si mai dur asupra manastirii ca urmare a cutremurului si a unor incendii care ii distrug mare parte de avere si carti importante aflate in biblioteca.
In timpus ocupatiei Olteniei de catre austrieci s-a intocmit o harta care arata pamanturile aflate in stapanirea manastirii. Aceasta harta a fost intocmita in anul 1719 si pe ea sunt trecute si cateva sate ce faceau parte din domeniul manastirii. Veniturile cele mai importante le veneau de la dijme sau din scutirile de biruri, ceea ce le-a permis egumenilor o administrare a bunurilor fara interventia reprezentantilor fiscali externi. Un factor favorabil a fost si situarea favorabila in calea drumurilor importante comerciale care legau orasul Slatina de centre importante din strainatate. Aceste drumuri erau numite: „Drumul Rusilor”, „Drumul Mehedintiului”, „Drumul Olacului sau Postei”, sau „Drumul Bucurestiului”, „Drumul Butiilor” sau „Drumul Oii”.
In anul 1866 degradarea bisericii a inceput si Ministerul Cultelor nu se implica in repararea manastirii. In anul 1877 deja se raporta ca biserica si clopotnita cat si casele se vor nimici cu desavarsire si pentru refacere e nevoie de cheltuieli mari, iar de la an la an manastirea era din ce in ce mai grav avariata si ajunge foarte degradata si dupa trecerea primului razboi mondial. Abia in anul 1935 se fac consolidari diverse care permit deschiderea bisericii.