- Este în Oboga, Județ Olt
- Datare din secolul al XVI-lea
- Poartă Hramul „Sfantul Nicolae”
Manastirea Calui este o manastire de calugari aflata pe malul Oltetului in Calui, comuna Oboga, Jud. Olt, nu departe de Craiova…
Primele date despre manastirea sunt datate din secolul al XVI-lea, cand domnitor era Neagoe Basarab. Fratii Vald Banul, Dumitru Parcalabul si Balica Spatarul incep constructia lacasului de cult.
Manastirea a fost mult timp lasata in paragina din cauza luptelor cu turcii, timp in care familia Buzestilor pribegeau spre Transilvania.
Abia in anul 1588 constructia este reluata de catre Familia Buzescu – Radu mare clucer, Preda mare ban si Stroe mare stolnic, acesti trei bravi capitani in armata lui Mihai Viteazul.
Legenda spune ca Mihai Viteazul s-a oprit intr-un loc umbrit printre dealurile de pe Valea Oltetului, iar cand a coborat din sa, calul sau – Balan – a dat cu copita in pamant si din locul acela a izvorat un izvor, asa locul si-a primit si numele de Caluietul. Asa s-au hotarat si domnitorul si bravii lui capitani sa ridice o manastire in locul respectiv. Constructia a fost terminata in 8 iunie 1588 dupa care i s-au adaugat, din caramida ziduri groase de aparare, iar pentru calugari au fost zidite chilii, sapte in partea de apus a manastirii, sub care se aflau si beciurile, iar in partea de rasarit alte 7. In incinta manastirii s-a construit si o trapeza, o jimblarie (brutarie care avea doua cuptoare mari de paine).
In partea de miazazi s-au construit casele pentru musafiri, iar in mijlocul incintei se afla biserica micuta de doar 15 metri lungime si 6 latime, dar zidurile atingeau aproape 1 metru grosime. Biserica are si o turla inalta si ingusta care lasa sa treaca lumina prin 12 ferestre.
Bisericii i-a fost adaugat in secolul XVII un pridvor destinat adapostirii mormintelor ctitorilor.In anul 1608 a fost inmormantat Preda Buzescu, mare Ban al Craiovei, iar in anul 1610, cel mai batran dintre fratii Buzescu, Radu. Pe zidurile acestui pridvor au fost pictati Radu Buzescu cu sotia sa Maria pe partea de sud, pe partea de nord sunt reprezentati Matei Basarab cu doamna Elina, in partea de vest a pronaosului apare doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, si Fratii Buzesti – Preda, Stroe si Radu cu jupanitele lor. In partea de sud-vest si nord-vest sunt reprezentati Mihai Viteazul, respectiv fratele lui, Petru Cercel care tin in mana cate o cruce si o naframa.
Manastirea trece in acest moment printr-o faza de restaurare, iar singurele piese de valoare donate manastirii au ramas icoanele catapetesmei, pomelnicul-tripti din 1825 si clopotele donate bisericii de catre Radu Buzescu in anul 1588.
Icoana din dreapta altarului este facatoare de minuni.In felul ei, fiecare icoana este facatoare de minuni. Trebuie doar sa ne lasam purtati de puterea rugaciunii si de chemarea credintei. Vom descoperi ca Dumnezeu este in toate si ca doar El ne va arata calea cea buna, zice unul dintre parintii manastirii – parintele Maxim.