De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai veche biserică din zona Ciclovei, cu un istoric al credinței bine închegat.
- Este în Ciclova Montană, Județ Caraş-Severin
- Construit în 1859
- Poartă Hramul „Acoperământul Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Dată sărbătoare: 1 octombrie
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Mănăstirea Călugăra este destinată rugăciunilor. Este ridicată în munţii Marilei, sub vârful Rol, în apropiere de Oraviței. Este o mănăstire formată și întreținută numai de călugări. Ansamblul este construit la poalele unei stânci de aproape o sută de metri, numită Stânca Rolului, care se înalţă deasupra ei, ca un abrupt de vale.Făcută cunoscută în anul 1859, așezarea s-a facut remarcată prin spațiul retras, iar odată aceasta și moaştele Sfântului Nevoitor, aflate în peşteră. Iar pe lângă sfintele moaște și Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, despre care se spune că a fost adusă de la Sfântul Munte Athos.
În anul 1830, un cioban cu capre din Ciclova, rătăcit în zona cu caprele prin pădure, a auzit cântări bisericeşti. Întorcându-se în sat a povestit întâmplarea localnicilor care au refăcut drumul și agățând icoane în copacii din jurul locului unde pădurarul a auzit cântările sfinte, realizând un fel de pelerinaj.
Tot mai mulţi credincioşi din Ciclova, Gravita şi din satele apropiate au început un pelerinaj în Valea Călugărului. Teologul Alexie, povesteşte că ar fi existat doi călugări care veneau în părţile Ciclovei Montane an de an.
Unul din călugări își facuse obiceiul de a se ruga în peştera ce stătea sub stâncă Ciclova, unde s-a construit o biserică romano-catolică. Cel de-al doilea călugăr s-a adăpostit în peştera de sub stâncile Rol-ului, posibil de aici auzindu-se și acele cântări. În anul 1859 în stânca din Valea Călugărului, s-a observat cum un izvor de apă ieșea din interiorul stâncii. Cercetând acest loc, s-a descoperit o peşteră de formă unei bolte. Observându-se toate detaliile și aspectele locului, oamenii şi-au dat seama că aici fusese chilia unui călugăr, care peste ani s-a astupat. În interior, s-a găsit un altar făcut din piatră, o icoană a Maicii Domnului şi câteva obiecte vechi bisericeşti alături de moaştele călugărului.
Mănăstirea Călugăra, este considerată un monument istoric. Aceasta a fost ridicată din materiale din piatră şi cărămidă. Catapeteasma este realizată din lemn şi are picturi bibe realizate iar faţadele exterioare sunt unele simple. În zona turlei este prezentă clopotniţa cu cele trei clopote. La câţiva metri de mănăstire, există un fag, pe care se află o icoană veche a Sfântului Prooroc Ilie. Deși este acolo de pe vremea când icoanele erau aduse de credincioşi în pădure. În tot acest interval de sute de ani icoana și-a păstrat forma și culoarea. În biserică se găsesc Moaştele Sfântului Călugăr. O dată cu moaştele, a fost găsită şi o icoană ceruită care se crede că a fost adusă de la Sfântul Munte Athos.
Date de contact: Ciclova Montana-Oraviţa, judeţ Caraş-Severin, nr. telefon: 0255.892.313/ 0788.099.144. |