- Este în Bixad, Județul Satu Mare
- Construit în 1768-1771
- Poartă Hramul Sf Apostoli Petru şi Pavel
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Bixad se află într-un peisaj pitoresc, la poalele Munţilor Oaşului, şi a fost fondată la 1700 de către călugărul Isaia, venit din Muntele Athos…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea hramului Sf Apostoli Petru şi Pavel (29 iunie), Adormirea Maicii Domnului (15 august), Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi Ziua Sfintei Crucii (14 septembrie)
Punctul monahal la Bixad datează încă din vremea Maramureşului voievodal. Lăcaşul apare menţionat ca schit al Mănăstirii Vetiş, în anul 1614. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, circulaţiu intens cărţi de slujbă şi învăţătură ortodoxe. În 1648, la Bixad este menţionat preotul Popa Ilieş, pe un exemplar al Cazaniei lui Varlaam (Iasi, 1643). De la sfârşitul secolului al XVII-lea, Bixadul apare strâns legat de numele călugărului grec Isaia, fost stareţ al Mănăstirii Sfântul Apostol Pavel de pe Muntele Athos.
Conform documentelor, mănăstirea a fost ridicată în anul 1700, de către călugărul Isaia. El a fost ucis în condiţii necunoscute, în anul 1701, se pare că în urma unui conflict cu nobilii şi preoţii locali.
Mănăstirea a fost reconstituită din piatră de călugării greco-catolici, ce aparţineau de ordinul basilitan. Biserica mănăstirii a fost lărgită cu două încăperi laterale pentru cor. Are boltă arcuită şi un turn situat pe latura nordică. Conform unei inscripţii, edificiul a fost ridicat în 1769 şi resfinţit în anul 1771. Porticul cu timpan situat la intrare, scara adosată turnului şi sacristia din partea estică a navei au fost construite mai târziu.
Un incendiu afectat grav mănăstirea, la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar noua clădire, cu un etaj în formă de L, a fost construită de către egumenul Arcadiu Pásztory. Atunci, biserica a fost renovată. Anual, la mănăstire erau organizate câte 3 pelerinaje, cu prilejul sărbătorilor Sf. Apostoli Petru şi Pavel (29 iun.), Adormirea Maicii Domnului (15 aug.) şi Naşterea Maicii Domnului (8 sept.). La mănăstire a funcţionat şi o tipografie. În perioada interbelică, la Bixad a funcţionat cea mai mare mănăstire din Maramureş.
Turnul cu acoperiş baroc a fost adăugat la începutul secolului al XX-lea. Mănăstirea a fost desfiinţată în 1948, din ordinul autorităţilor comuniste. Însă, între anii 1981–1989, călugării ortodocşii au repopulat mănăstirea, au renovat biserica, au schimbat mobilierul şi au repictat interiorul. Noul iconostas a fost realizat de Ady József, iar în faţa iconostasului a fost aşezată copia icoanei vechi.
În septembrie 1990, Sfânta Episcopie Ortodoxă Româna a Maramureşului şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au aprobat reînfiinţarea mănăstirii Bixad începând cu 1 ianuarie 1991. Pe plan cultural spiritual o atenţie aparte s-a acordat refacerii bibliotecii mănăstirii care în prezent numără peste 3000 de volume, provenite din achiziţii şi donaţii.
Monumentul păstrează planul arhitectural bizantin în cruce greacă. Intrarea principală vestică este marcată de un fronton triunghiular ţinut de patru coloane, din care două sunt angajate. Absidele laterale sunt semicirculare. Altarul este adăugat tot ulterior.
Mănăstirea din Bixad este faimoasă şi pentru icoana Maicii Domnului, care atrage credincioşi din toată zona. Pelerinii se adună aici la sărbătorile Adormirea Maicii Domnului (15 august), Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi Ziua Sfintei Crucii (14 septembrie).
Pentru pelerinii veniţi de departe biserica dispune şi de locuri de cazare.
Date de contact: Str. Mănăstirii 573, localitatea Bixad, jud. Satu Mare./ Tel/fax: 0261.843.735.