- Este in Costesti, Judet Valcea
- Construit in anul 1440
- Poarta Hramul Adormirea Maicii Domnului
- Ctitor: Boierii Craiovesti
Aceasta manastire face parte din stravechile vetre monahale din Valcea…
Prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in „Hrisovul de danie” al lui Vlad Voda Calugarul, la 16 martie 1494, an in care marele ban Barbu Craiovescu a adus moastele Sfantului Grigorie Decapolitul care a trait intre anii 7780-842 in Asia Mica si a fost mare aparator al credintei impotriva ereziei iconoclaste. Manastirea Bistrita se afla in comuna Costesti, Jud Valcea si este o manastirea de maici. Hramul este „Adormire Maicii Domnului” si a fost ctitorita de Boierii Craiovesti in anul 1440.
Aceasta manastire face parte din stravechile vetre monahale din Valcea. Prima atestare documnetara a manastirii se pastreaza in „Hrisovul de danie” al lui Vlad Voda Calugarul, la 16 martie 1494, an in care marele ban Barbu Craiovescu a adus moastele Sfantului Grigorie Decapolitul care a trait intre anii 7780-842 in Asia Mica si a fost mare aparator al credintei impotriva ereziei iconoclaste.
Legenda spune că moaştele sfântului au fost cumpărate de Barbu Croiovescu de la un turc cu aur.Turcul bănuia că va lua o sumă importantă echivalentă cu greutatea moaştelor. Însă dragostea banului faţă de moaşte are alt deznodământ: aşezate pe un taler, întradevăr cântăresc greu, dar când banul Craiovescu pune galbenii talerul se echilibrează la o sumă mică. Acest lucru face ca turcul să exclame:”Vezi, vezi, cum creştin la creştin trage”. Se mai spune că la 1763 când epidemia de ciumă cuprinsese Bucureştiul, este adusă racla cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul în faţa Mitropoliei, iar în urma rugăciunilor ţinute ciuma a început să dea înapoi dispărând definitiv.
In anul 1838 manastirea este afectata puternic de un cutremur iar restaurarea ei se intinde de-alungul a 10 ani incepand din anul 1846 in timpul domnitorului Gheorghe Bibescu si terminandu-se in timpul domnirii lui Stirbei Voda in anul 1855 cand a fost sfintita biserica mare inchinata Adormirii Maicii Domnului. Pictura este executata de Gheorghe Tattarescu in stil neogotic.
Manastirea a avut de suferit din cauza expeditiei conduse de Mihnea cel Rau in 1509, dar dupa inlaturarea acestuia a fost refacuta de catre banul Barbu cu ajutorul lui Neagoe Basarab intre anii 1515-1519.
In acest asezamant monahal a fost instalata prima tiparnita din Tara Romaneasca a ieromonahului Macarie si o legatorie de carti bisericesti. Aici se spune ca s-a tiparit prima carte pe pamant romanesc, aceasta fiind Liturghierul Slavon al calugarului Macarie.
In anul 1683 domnitorul Constantin Brancoveanu daruieste manastirii un policandrul ornat cu oua de strut, lucrat la Viena, mai multe obiecte de cult, carti liturgice si clopotul mare care cantareste 800 kg. Tot atuncim a fost reparat intreg complexul monahal, asezamant zugravit in 1820 de banul Grigore Brancoveanul.
In anul 1948 a fost transformata in manastire de maici , iar apoi a fost desfiintata prin decretul 410/1959. Revigorarea vietii monahale reincepe in forta in anul 1984 sub indrumarea Prea Sfintitului Gherasim organizandu-se un centru de conservare si restaurare a bunurilor de patrimoniu: icoane si carti.