- Este la aproximativ 10 km de satul Dumbrava, județul Maramureș
- Construit după 1990
- Poartă Hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” – biserica, „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – paraclisul
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Mănăstirea Şatra este o mănăstire ortodoxă situată la aproximativ 10 km de satul Dumbrava, județul Maramureș…
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: permanent
- Sărbătoare anuală: 14 septembrie
Este situată la 55 km sud-est de Baia Mare şi la 14 km nord de Târgul Lăpuş. Drumul este asfaltat până în satul Dumbrava care se află la 4 km de Târgul Lăpuş, apoi din sat se parcurg 10 km pe un drum forestier pentru a ajunge la mănăstire. I se spune Şatra, după Şatra lui Pintea Viteazul, prima aşezare în acest munte. Aşezământul monahal este de fapt o mănăstire de călugări însă în prezent nu se mai află în zonă decat preotul care ține slujbele.
La poalele abruptului stâncos dinspre Depresiunea Lapusului, la altitudinea de 720 m, în Poiana Paltinului, se găsește Mănăstirea Şatra, ctitorită dupa 1990 de preotul Ioan Cosma, din parohia Stoiceni-Dumbrava, în numele martirilor revoluției. Asezamântul a fost zidit cu ajutorul credinciosilor din zona, în prezent aici înaltându-se biserica, chiliile, biblioteca și trapeza. Biserica are hramul Înălșarea Sfintei Cruci iar paraclisul are hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Biserica mare este construită din cărămidă, în formă de cruce latină. Construcţia este perpendiculară pe clădirea stareţiei, în partea de răsărit a ei. Are altar, naos, pronaos şi pridvor deschis. Cele două turnuri sunt aşezate pe pridvorul deschis. Naosul este delimitat de pronaos, prin arcada de susţinere a bolţii. Este luminată de 17 ferestre. Intrarea este laterală, pe partea sudică, pe o uşă din lemn de stejar sculptat. Pardoseala este din scândură. Faţadele exterioare sunt simple, fără brâu sau alte decoraţii.
Pictura paraclisului în ulei, începută de o pictoriţă anonimă, s-a continuat şi terminat de fraţii în monahism Mircea şi Florea, din Mănăstirea Şatra.
Mănăstirea are două clădiri lungi de 100/10 m, în una fiind paraclisul, 30 chilii şi stăreţia, în cealaltă trapeză şi altele. Paraclisul are altar, naos şi pronaos. Catapeteasma este din zid, iconografia fiind pictată pe zid. Se intră prin turnul central pe o uşă de lemn. Nu are turlă. Pardoseala este din scândură de brad. Are plafonul plat.
In zonă se mai pot vizita Fântâna lui Pintea și Schitul Şatra (înaltat în anul 1996), care are în componență o biserica din lemn și un paraclis. Ambele obiective se leagă de legenda haiducului Pintea Viteazul care îsi avea aici una dintre reședințe.
Se pot face drumeții spre Muntele Şatra (1041 m).Turiștii care doresc să viziteze Muntele Şatra se pot caza la Mănăstirea Şatra sau la cabanele silvice Şatra (700 m altitudine) și Stoiceni (350 m altitudine). Şatra lui Pintea ramâne un loc în care frumusețea peisajului se împletește armonios cu tradițiile populare și istoria neamului.
Date de contact: la aproximativ 10 km de satul Dumbrava, județul Maramureș. |