- Este in Bucuresti, sector 2
- Construit in anii 1713-1715
- Ctitor: Antim Ivireanul
- Poarta Hramul Sfantului Nicolae
Aceasta frumoasa Manastirea se afla in sectorul 2 din Bucuresti pe strafa Antim la numarul 29, nu departe de dealul Mitorpoliei…
A fost ctitorita de marele ierarh Antim Ivireanul si a fost ridicata in perioada anilor 1713-1715 pe locul unde era o veche biserica de lemn cu hramul Sfantului Nicolae.
Forma initiala a manstirii era ca a unei cetati cu biserica in centru, pe laturile care formeaza un patrat erau chiliile calugarilor, iar in fiecare colt se afla cate un turnulet. Realizarea artistica a manastirii reprezinta o marturie elocventa a vietii culturale bucurestene de la inceputul secolului XVIII-lea. Intregul complex – biserica, chilii, paraclis, clopotnita,intocmite de marele ierarh.
Biserica este singura ridicata in sec al XVIII-lea cu planul in forma treflata; ferestrele sunt mari, cu ancadramente sculptate in piatra. Pridvorul este deschis cu portal monumental, capitelurile si piedestalurile coloanelor sunt frumos ornamentate cu motive florale. Dimensiunile geometrice ale bisericii sunt 30 metri lungime si 10 metri latime, naosul cu doua ferestre la fiecare absida amintind de structura vechilor biserici sarbesti. In anul 1863 s-a facut o restaurare si cu aceasta ocazie s-au adaugat si amvonul si cafasul, acestea fiind facute din lemn de stejar, acestea au fost facute de catre Carol Stork si au acelasi model sculptural cu stranele.
Deasupra usii de la intrare, sub pisanie, este sculptata emblema Sfantului Antim, care este reprezentata printr-un melc incadrat intr-o cununa de lauri avand in partea superioara o stea. Melcul simbolizeaza credinta si smerenia. Aceasta forma de melc a fost facuta si pe prima cheie a bisericii. Fieraria broastei se afla din 1855 in Muzeul National. Usa masiva de lemn de stejar de la intrarea in biserica a fost sculptata de insusi Sfantul Antim si depaseste in frumusete toate realizarile artistice de acelasi gen din vremea sa.
Toate sculpturile din piatra ale tamplei, ale picioarelor coloanelor si ale ancadramentelor, ca si picturile din biserica mare si din paraclis, au fost executate dupa schitele mitropolitului ctitor, care a si pictat cateva icoane pe fresca zidurilor. Preda Zugravul este cel pe care l-a ajutat Sfantul Antim la pictarea icoanelor din biserica. Sfantul Antim a pictat si icoana Tuturor Sfintilor, si Icoana celor patru sfinti (Alexie, Nicolae, Antim si Agata). In anul 1966 a fost remontata tampla de piatra originala, careia i-au fost adaugate icoanele imparatesti si cele praznicale, executate din mozaic. Chiar daca vremea Bucuresti nu este frumoasa, merita sa dati o fuga pana la manastire. Va veti umple cu o stare de liniste sufleteasca.
Manastirea gazduieste si biblioteca Sfantului Sinod cat si o parte a administratiei patriarhale. Aceasta manastire este si resedinta episcopilor vicari patriarhali.
La sfârsitul anului 1945, în aceasta manastire a luat fiinta cercul Rugul aprins, alcatuit din monahi si distinsi intelectuali (profesori, scriitori, compozitori, pictori, studenti), având ca tema de discutii isihasmul.Cercul a fost desfiintat în 1950, multi dintre membri sai fiind condamnati la ani grei de temnita comunista.