De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc în care a fost descoperită faună fosilă.
- Este în Bârzava, Județ Arad
- Unitate geografică: Munţii Zarandului
- Altitudine:
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Locul fosilifer Monoroștia păstrează dovezile unor moluşte cu o vârstă de 5,3 milioane de ani…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat
Locul fosilifer Monoroștia se află în Munţilor Zarandului, la baza sudică a acestora, la 100 de metri de confluența pârâului Eruga cu Valea Monoroștiei. Rezervaţia paleontologica se situează în partea nord-estică a satului Monoroștia, într-o zonă de pădure.
Rezervaţia a intrat în atenţia cercetătorilor ştiinţifici după Revoluţie, nefiind descoperită până atunci. În anul 1995, a fost înfiinţată ca rezervaţie prin Hotărârea Consiliului Judeţean 1/1995. Apoi, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate.
Locul fosilifer Monoroștia are o suprafaţă de 0,1 hectare şi este o zona în care s-au descoperit, în roci, depozite constituite din cochilii fosilizate de moluște. Aceste moluşte datează din Ponţianul mediu, al doilea etaj al Pliocenului, a doua perioadă geologică a Neogenului, adică de acum 5,3 milioane de ani.
Cochiliile fosilizate din clasa gasteropodelor sunt reprezentate în special de melci, cel mai numeros grup de moluşte. Corpul lor moale şi gelatinos este protejat de o cochilie spiralată, în care animalul se poate retrage la nevoie. Unele specii de gasteropode au o serie de formațiuni externe care le dau un aspect deosebit. O alta însușire a lor este faptul că au cochilia formată dintr-o singură bucată. Pe măsură ce animalele cresc, cochilia acestora se mărește, luând adesea forma unei spirale răsucite în jurul unui ax central. Cochiliile sunt de 5 cm înălțime și aprox. 4,5 cm diametru. Melcii pot trăi chiar şi până la 20 de ani.
În timp, cochiliile ajunse în acest loc s-au pietrificat, ieşind mai apoi la suprafaţă prin eroziunea solului si acţiunea apei.
Zona a fost declarată rezervaţie pentru studierea acestor fosile, dar şi pentru protejarea arboretului din zonă de tăierile masive. Mai mult, lângă rezervaţie, pe versantul stâng al pârâului Eruga, s-a descoperit un filon de cărbune de cca. 60-100 cm grosime. Toată aria este administrată de Romsilva RA-Filiala Silvică Arad, Ocolul Silvic Bârzava.
Recent, au fost efectuate aici numeroase studii paleontologice, lito și biostratigrafice, sedimentologice și geochimice. Cercetările efectuate au condus la cunoașterea mai aprofundată a acestei rezervații adăugând la valoarea sa o deosebită importanță științifică datorată florei şi faunei zonei, conferindu-i dreptul de a fi denumită rezervație.