- Este pe teritoriul administrativ al comunei Baciu, Judeţul Cluj
- Ocupă o suprafaţă de 2 hectare
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Locul fosilifer Coruşu este o rezervaţie naturală de tip paleontologic din Judeţul Cluj…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara indeosebi, preferabil cu ajutorul unui ghid familiarizat cu zona
Locul fosilifer Corusu este o rezervaţie naturală de tip paleontologic şi ocupă o suprafaţă de 2 hectare, pe teritoriul administrativ al comunei Baciu (partea de nord-vest a satului Coruşu). Rezervaţia a fost înfiinţată în 1994 şi declarată monument al naturii prin legea Nr. 5 din 6 martie 2000. Este alcătuită din gresii fosilifere din pleistocen, cu resturi de animale marine, dar şi resturi de vegetale fosilizate în straturile argiloase.
Pe locul rezervaţiei se poate observa floră fosilă, extrem de răspândită şi care cuprinde 63 taxoni (animale marine, ce au trăit pe aceste locuri cu milioane de ani în urmă). Taxonii sunt repartizaţi în 51 genuri şi 34 familii. Alt punct de atracţie pentru turişti îl constituie faptul că pe un teren gros de 10-40 m există nisipuri litorale de culoare deschisă între care se găsesc gresii fosilifere sau nivele lentiliforme argiloase cu resturi vegetale. Toate aceste elemente atestă existenţa, în preistorie, a unei mări ce a stat la baza formării teritoriului actual. Locul fosilifer Coruşu este un bun popas pentru turiştii pasionaţi de geologie şi de epoca preistorică.
În apropiere există o multitudine de alte obiective turistice care abia aşteaptă o vizită cu bun-simţ. Printre acestea se numără Fânaţele Clujului, zonă aflată la 5 km nord de oraşul Cluj-Napoca, în perimetrele Copârşaie şi Valea lui Craiu, de o parte şi de alta a Văii Fânaţelor (Valea Caldă). Rezervaţia este înconjurată de numeroase coline cu o altitudine de 500 – 600 de metri. A fost declarată rezervaţie botanică în anul 1932 şi cuprinde o vegetaţie specifică stepelor asiatice şi est-europene. Aici există peste 450 de specii de plante de stepă şi faună caracteristică zonei, dintre care amintim: vipera de fâneaţă (este singurul loc unde se găseşte această specie).
Turiştii neobosiţi ar trebui să afle că mai există şi alte obiective turistice în zonă , de mare însemnătate: oraşele Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla, Munţii Apuseni cu Peşterile sale (Peştera Mare, Peştera Piatra Ponorului, Peştera Vârfuraşu şi altele), centrele istorice Ciucea, Cetatea Bologa, Cetatea Dăbâca, Castelul Bánffy de la Bonţida şi Mănăstirea Nicula. În teritoriu există şi o serie generoasă de alte rezervaţii naturale şi anume: Cariera Corabia (Comuna Gilău), Cheile Baciului , Cheile Turenilor , Cheile Turzii, Dealul cu Fluturi , Fânaţele Suatu , Făgetul Clujului, Gipsurile de la Leghia, Lacul Ştiucilor, Molhaşul Mare de la Izbuc, Parcul Natural Apuseni, Pădurea Ciucaşului, Pârâul Dumbrava, Peştera Mare de pe Valea Firei , Sărăturile şi Ocna Veche, Stufărişurile de la Sic, Valea Legiilor şi Valea Morilor.