- Este în Fârdea, Județul Timiş
- Suprafaţă: 460 de hectare
- în partea de sud-est a munţilor Poiana Ruscă
- Deschis turiștilor cu diverse taxe.
Lacul Surduc este un lac de acumulare situat în comuna Fârdea, judeţul Timiş…
- Amenajare / agrement: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara, desigur
Construcţia barajului a început în 1972, iar acumularea patru ani mai târziu, în 1976, atingând în 1977 aproximativ 25 de milioane de metri cubi. În 1981 se estima acumularea unui volum de apă de 51 de milioane de metri cubi. Lacul de acumulare avea drept scop principal asigurarea cantităţii necesare de apă potabilă în zona Timişoarei, apărarea de inundaţii, dar şi crearea unei zone turistice şi de agrement pentru pasionaţii de pescuit. Lacul Surduc este cel mai mare lac din judeţul Timiş, cu o suprafaţă de 460 de hectare.
Accesul se poate face pe DN Timişoara-Deva, dreapta în localitatea Traian Vuia, spre comuna Fârdea. Lacul este situat în partea de vest a ţării, în judeţul Timiş, în partea de sud-est a munţilor Poiana Ruscă, la o distanţă de aproximativ 100 de km de Timişoara şi 30 de km de Lugoj. În zona Lacului Surduc există şi numeroase locuri de cazare, prin urmare nu trebuie să te frămânţi prea mult cu privire la locul unde vei înnopta.
Chiar pe malul lacului există Pensiunea Rolem cu trei camere dotate cu baie proprie şi cabine de duş. Fiecare cameră este prevăzută cu un pat dublu şi un pat pentru copii, fiind destinată, astfel, familiilor care vin să-şi petreacă vacanţa în zonă, departe de agitaţiile oraşelor mari.
Aici te-ai putea delecta în restaurantul pensiunii sau pe pontonul din spatele cabanei. Există şi alte variante de cazare în cabanele din apropierea apei, precum Cabana Joldes sau la căsuţe. Pentru pasionaţii de sporturi sau de pescuit, Lacul Surduc este un obiectiv turistic ideal. În 2012 s-a organizat aici prima ediţie din judeţul Timiş, comuna Fârdea, Lacul Surduc, a festivalului anual AeroNautic Show Surduc, un festival dedicat domeniilor aerian şi nautic.
Acesta combină acrobaţiile aeriene cu cele nautice, mizând pe valori ca: performanţă umană, tehnică, precizie, pasiune şi imaginaţie. Lacul Surduc este un loc de popas potrivit şi pentru pasionaţii de pescuit, dar aceştia trebuie să ştie că există o serie de taxe pentru pescuit recreativ-sportiv, stabilite de Asociaţia Pescarilor Sportivi Timişoara.
În 2010 acestea erau: Taxa permis şi cotizaţia de membru pentru apele naturale, colinare şi de şes (100%-80 RON, 50% – 40 RON, 25% – 20 RON, taxa de înscriere – 10 RON), ce suportă şi diferite reduceri, după cum urmează: 50% pentru elevi, studenţi la cursuri de zi, cu vârsta pana la 25 ani, pensionari – cu pensia pana la 80 RON (pana la 65 ani-barbaţi, femei până la 60 ani), pensionari cu vârsta peste 65 ani -bărbaţi şi peste 60 ani femei, persoane cu handicap uşor şi mediu, veteranii de război, vânătorii (cu cotizaţia achitată); 75%: copii cu vârsta de până la 14 ani, persoanele cu vârsta de peste 75 ani (barbaţi şi femei) şi gratuit pentru persoanele cu handicap grav.
Pentru membrii pescari ai APST care solicită şi accesul pe bălţi mai există o taxă de 20 de RON (indiferent de categoria în care se încadrează). Dacă vor face o vizită lacului, copiii până în 14 ani vor primi şi un cadou: Revista „Somnul”.
|