- Este în județul Argeş
- Unitate geografică: între munţii Piatra Craiului şi Iezer-Păpuşa
- Altitudine: 1.117 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Lacul Pecineagu de pe Dâmboviţa era al optulea baraj de anrocamente din lume şi primul în Europa, după înălţime, în anul construirii lui…

- Amenajare / agrement: nu
- Trasee marcate: da
- Caracteristici geografice: format artificial, suprafaţa de 182 ha, înalt de 107 m.
Barajul Pecineagu este situat pe cursul râului Dâmbovița, într-o depresiune dintre munții Piatra Craiului și munții Iezer-Păpușa. Este un baraj de anrocamente de 107 m înălțime, fiind cel mai înalt din Europa. Lungimea la coronament este de 267 m. La baza măștii de etanșare s-a făcut o galerie perimetrală, iar pe conturul ei au fost executate 50 de foraje verticale de drenaj. Pentru etanșarea terenului de fundații, s-au realizat trei șiruri de injecții de mică adâncime (8–10 m) și un voal format din 2 șiruri de injecții de mare adâncime (40–100 m). Barajul poate acumula un volum de apă de pâna la 63 mil. mc. Are o suprafaţă de 182 ha.
Lacul de acumulare Pecineagu a fost construit de inginerul Sandu Condeescu, în 1984, pentru alimentarea cu apă, producția de energie hidroelectrică și irigații. Inginerul Sandu Condeescu, şeful de proiect al barajului proiectat de institutul ISCPGA (în prezent Aquaproiect), şi-a dat viaţa pentru acest baraj. În timpul lucrărilor de recepție a barajului, inginerul se afla în disipatorul de energie a golirii de fund a barajului şi a fost ucis dintr-un accident prin jetul produs de deschiderea vanelor golirii de fund.
Evacuarea apei a fost proiectată astfel încăt să se realizeze cât si repede şi cât mai sigur: s-a realizat un deversor pâlnie pe malul stâng, cu o capacitate de 687 mc/s. Acesta se continuă cu un puț de 81.5 m înălțime și o galerie de evacuare de 389 m lungime și 5.80 diametru, terminată cu o trambulină. De asemenea, în puțul vertical mai există și o galerie de semiadâncime, prin care se avacuează până la 105 mc/s.
Golirea de fund se face la o capacitate de 109 mc/s, printr-o galerie situată pe versantul drept. Toate debitele sunt controlate de o casă a vanelor subterană, la care accesul se face print-un puț.
Accesul la lac se face pe DN73 Câmpuluing – Braşov. Dinspre Câmpulung, în comuna Podu Dâmboviţei se face la stânga, către satul Sătic, prin Cheile Dâmboviţei Mari, pe un drum pietruit (aprox 25 km).
|