De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai mare lac din Bucureşti.
- Este în Bucureşti
- Unitate geografică: Câmpia Română
- Altitudine: 78 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Lacul Morii reprezintă un lac de baraj antropic pe Dâmboviţă, unde se realizează, vara, activităţi de agrement…

- Amenajare / agrement: da
- Caracteristici geografice: lac de baraj antropic, suprafaţa: 246 ha.
- Condiții de vizitare: oricând
Lacul Morii, cunoscut şi sub numele de Lacul Ciurel, a fost construit în amonte de oraşul Bucureşti şi face parte din Amenajarea Complexă a Râului Dâmboviţa. Scopul principal al barajului era protecția municipiului împotriva inundațiilor.
Lacul Morii se afla la o distanţă de 6 km de centrul oraşului şi se poziţionează între cartierul Crângași la est și sud-est, cartierul Giulești la nord și nord-est și satul Roșu (comuna Chiajna) la sud-vest.
Lacul a fost realizat printr-un baraj de 15 m înălțime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de 7 km. Este cel mai mare lac din Capitală, având o suprafaţă de 246 ha şi un volum de 14,7 milioane m³. În plus, are o tranșă de atenuare a viiturilor de 1,6 milioane m³, peste nivelul normal de retenție. Este alimentat de apele Argeşului, captate la Crivina (Giurgiu), înlocuind astfel Dâmboviţa veche.
Construcţia barajului a început în 1986, pe terenul unde se afla un cartier de case, cu cimitir şi o biserică. În aceeaşi zonă exista şi o mlaştină peste care exista un pod de trecere. Din cauza cimitirului ce a existat odată aici, au apărut nenumărate mituri şi legende urbane. Se spune că în cimitirul ce era odată aici, au fost înmormântate mii de victime ale ciumei. Deşi cimitirul a fost mutat înainte de începerea lucrărilor, mulţi spun că au mai rămas morminte. Şi că acum, spiritele acelor oameni provoacă sunete ciudate care se aud seara pe lac.
În proiectul iniţial, era prevăzută şi amenajarea unei zone de agrement, iar lacul permitea asigurarea unui debit de scurgere salubră pe Dâmbovița în capitală, puncte ce au fost abandonate. Însă, în ultimii ani, în jurul lacului s-au amenajat o alee cu bănci şi stâlpi de iluminat, unde oamenii se pot plimba în voie. Pentru înconjurarea lacului, vei merge cam 7,5 km, iar vizitarea peninsulei mai adaugă încă un kilometru la traseu.
Pe partea de nord a lacului se află peninsula Lacul Morii, pe care câțiva voluntari au plantat 475 copaci, în 2011. Tot aici, au fost organizate concerte.
Chiar şi neamenajat special, pe Lacul Morii se desfăşoară concursuri de scutere, bărci cu pânze și spectacole, inclusiv spectacole de tip Air-Show, dar şi cursuri de windsurf, ski pe apa, skijet și alte sporturi de apă. Vara, malul lacului este folosit pentru plajă, în special de către tineri.
Există proiecte pentru a face Lacul Morii o modernă zona rezidenţială, comercială și de afaceri.
Accesul cel mai facil se realizează din cartierul Crângaşi, de pe Şoseaua Virtuţii (Metrou Crângaşi, linia 41)