De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai frumos iezer carstic de baraj natural din România!
- Este în Ighiel, Județ Alba
- Rezervaţie naturală de tip mixt
- Altitudine: 900-1276 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.

- Amenajare / agrement: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Judeţul Alba are multe zone sălbatice, care aşteaptă să fie descoperite, printre care se numără şi lacul Iezer-Ighiel. Ce face ca acest lac să fie de o adevărată frumuseţe, este culoarea sa de verde-smarald, care aduce a asemănare cu lacul Ochiul beiului din judeţul Caraş-Severin, declarat monument al naturii. Şi lacul Iezerul-Ighiel a fost declarat arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, fiind inclusă în situl de importanţă comunitară Trascău.
Ca să ajungi prin aceste locuri, dacă vii dinpre Alba Iulia de pe DN 74 mai faci aproape 15 kilometri până în localitatea Ighiu, apoi încă 5 pe DJ 69 până la Ighiel, până dai de indicatorul şi drumul forestier ce duce spre lac. Acest lac se află în Munţii Trăscău la o altitudine curprinsă între 900-1276 m.
Primul lucru care îţi atrage atenţia este culoarea verde-smarald a lacului, ce se află în simbioză cu cel al vegetaţiei din jur, de la care nu îţi vine să-ţi iei ochii. Lacul Iezerul-Ighiel este cel mai mare lac carstic din România, cu o lungime de 450 m şi lăţime de 150-420 m, format în calcare jurasice, pe o bază de roci eruptive. Dacă vrei neapărat să intri în apă, te anunţăm că are o temperatură scăzută, iar în unele locuri este adâncă. Rezervaţia Lacul Iezerul-Ihiel cuprinde şi un platou calcaros cu doline şi peşteri, dominat de specii de fag, carpen, brad, molid şi pin de pădure, precum şi de specii rare de plante ca: păiușul roșu, vivarița, iarba mieilor, iarba câmpului, iarba vântului sau chiar trifoiul alb.
Iar dacă sunteți un împătimit al pescuitului, trebuie să cunoaşteţi faptul că lacul este plin de peşte, în special de crap, însă dat fiind faptul că este rezervaţie naturală, se acceptă doar pescuitul sportiv într-un anumit interval de sezon şi cu permis de la Regia Naţională a pădurilor. Tot aproape de lac, se află construită şi o frumoasă cabană silvică, pe care turiștii o pot închiria pentru a-și petrece noaptea.
În jur sunt mai multe dealuri ce pot fi explorate, iar pentru un traseu mai lung prin pădure se poate ajunge plecând de la lac, la munţii din jur. Un astfel de traseu poate fi chiar cel ce duce la Vârful Striglău.