- Este în București, Județ București
- Lac antropic
- Deschis turiștilor cu taxă de plimbare.
Lacul Herăstrău este unul din cele mai cunoscute și frecventate lacuri ale Bucureștiului și este situat în nordul orașului…
- Trasee amenajate: da
A fost amenajat între anii 1930 – 1935 prin asanarea unei zone mlăştinoase aflată în acea perioadă la marginea oraşului. Se află pe râul Colentina, între Lacul Băneasa, în amonte și Lacul Floreasca, în aval. Pe malurile lacului au amplasate diguri cu scopul de a preveni inundaţiile, diguri a căror înălţime mică este contrabalansată de întinderea mare a lacului. În caz de inundaţii, se recurge la reţinerea volumului necesar de apă.
Numele lacului vine de la forma populară a denumirii fierăstrăului. Se spune că lângă heleșteul cumpărat de Şerban-Vodă Cantacuzino se afla un fierăstrău de tăiat lemne pus în mișcare de râul Colentina, care s-a dovedit a fi avantajos pentru prelucrarea lemnului în construcţiile din capitală.
Lacul are un volum de 2.300.000 m³ de apă, un debit vehiculat de 2,5 m/s, o lungime de 2,8 km, lățime între 50 – 1000 m și o adâncime de 1 la 5 m.
Între anii 1933-1936, a fost construită o ecluză pe malul stang al lacului, proiect ce a aparţinut inginerului Dorel Pavel. Ecluza a fost construită cu funcţia de agrement și face legatura cu lacul Floreasca, ceea ce face posibila plimbarea cu vaporasul din lacul Herastrău în lacul Floreasca. Ecluza mai indeplineşte și rolul de golire suplimentară a lacului Herastrau către lacul Floreasca, cand din cauza ploilor abundente ar exista riscul creșterii nivelului apei lacului. În locul în care se găsește ecluza, se afla în trecut un baraj, care deservea o moară.
Scopul secundar al proiectării ecluzei a fost de model, pe scară mică, pentru viitoarele ecluze de pe canalul Bucureşti-Olteniţa, care se afla în faza de proiectare înainte de al Doilea Război Mondial.
La inaugurarea ecluzei a participat și regele Carol al II-lea al României care s-a aflat în primul vaporaș care a trecut prin ecluză.
Ecluza a fost folosită pentru plimbări de agrement cu ambarcațiuni mici doar pentru o perioadă scurtă de timp, și nefiind întretinuţă a ajuns să fie folosită ca descărcător suplimentar pentru perioadele de ape mari.
A fost supusă unui proces de modernizare și în anul 2006, după 50 de ani de nefuncționare, a fost pusă din nou în functiune. Ecluza are o lungime de 19,40 m și o lățime de 4,40 m.
După ce parcurge lacul Herăstrău, ambarcațiunea intră în ecluză, porțile din amonte se închid, și se asteaptă 12 minute ca apa să se golească pană ajunge la nivelul lacului Floreasca, după care porțile din aval se deschid și ambarcaţiunea își continuă cursa până la podul Floreasca. Întreg tranzitul, plus procesul de ecluzare, nu durează mai mult de 28 de minute.
În apropierea ecluzei, a fost amenajat Muzeul ecluzei, unde puteţi vedea expuse piese ce au făcut parte din primul sistem de ecluzare care a existat în București, precum și una din porțile de lemn care închidea ecluza.
Pe malurile lacului s-a dezvoltat Parcul Herastrau, care ocupă o suprafaţă de aproximativ 110 ha.
Începând cu octombrie 2011, pe lac se pot face plimbări cu catamaranul Bucur, care are o capacitate de 50 de locuri
Preț plimbare |
Orar debarcader |
Plimbare cu vaporaș
Persoană cu dizabilităţi (însotiţă) – gratuit Traversări cu vaporașul Ecluzare Persoană cu dizabilităţi (însotiţă) – gratuit Închiriere Pentru a închiria o ambarcatiune trebuie să aveţi la voi un act de identitate. Barcă (maxim 3 persoane) – 5 RON/ oră |
Primăvara și toamna (aprilie, mai, septembrie, octombrie): 10:00-19:00 Vara (iunie, iulie, august): 10:00-20:00 La bărci și hidrobiciclete ultima închiriere se face cu 1 oră înainte de închidere! |
|